Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla krucho-drożdżowa z makiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
margaryna 150 g
jajko 2 szt.
żółtko jajek 3 szt.
śmietana 18 proc 1/2 szkl.
cukier puder 150 g
drożdże 20 g
masa makowa 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla krucho-drożdżowa z makiem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewam na stolnicę, siekam z margaryną dodaję jajka, żółtka i śmietanę, szczyptę soli, przesiany cukier puder i drożdże.
Krok 1 - Strucla krucho-drożdżowa z makiem foto
2
Wszystkie składniki mieszam, ciasto zagniatam, dzielę na dwie części, wałkuję w formie prostokąta o bokach 30 cm x 25 cm, na rozwałkowane ciasto równomiernie rozsmarowuję masę makową, zostawiając od brzegów 2 cm wolnej przestrzeni przy dłuższych bokach.
Krok 2 - Strucla krucho-drożdżowa z makiem foto
3
Zawijam ciasto w rulon, owijam w pergamin, zostawiając niewielką wolną przestrzeń i pozostawiam do wyrośnięcia. Piekę 40-50 minut w 180°C, po upieczeniu i wystudzeniu lukruję.
Krok 3 - Strucla krucho-drożdżowa z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 06.08.2012 10:50
uwielbiam mak
teresa18 19.05.2012 16:20
bardzo apetyczna
Agnieszka_B 23.04.2012 15:17
Pięknie wygląda i musi być pyszna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak