Przepis i sposób przygotowania na: Strucla dyniowa z prażonymi jabłkami
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, wydrążamy pestki, dzielimy na cząstki i wsypujemy do garnka. Następnie jabłka zasypujemy cukrem i stawiamy na palnik. Jabłka smażymy przez 15 minut aż będą miękkie, dodajemy cynamon i mieszamy. Następnie jabłka odstawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy połowę jabłek bez soku i zwijamy jak roladę od dłuższego boku. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rolady. Strucle przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Następnie strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy. Strucle pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 min. aż będą złociste. Upieczone strucle odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.