Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla dyniowa z prażonymi jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 6 szklanek
mleko 1 szklanka
cukier 4 łyżki
drożdże suche 2 łyżeczki
masło 150 g
jajko 1 szt
puree z dyni 1 szklanka
sól szczypta

nadzienie

jabłka 6 dużych szt
cukier brązowy 0,5 szklanki
cynamon 1 łyżeczka

dodatkowo

jajko 1 szt
mąka pszenna do podsypywania
cukier puder do posypania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla dyniowa z prażonymi jabłkami

Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Pozostałe składniki łączymy razem, dodajemy mleko i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i ostygnięte masło i zagniatamy aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, wydrążamy pestki, dzielimy na cząstki i wsypujemy do garnka. Następnie jabłka zasypujemy cukrem i stawiamy na palnik. Jabłka smażymy przez 15 minut aż będą miękkie, dodajemy cynamon i mieszamy. Następnie jabłka odstawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy połowę jabłek bez soku i zwijamy jak roladę od dłuższego boku. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rolady. Strucle przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Następnie strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy. Strucle pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 min. aż będą złociste. Upieczone strucle odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 31.10.2017 18:31
Smakowicie się prezentuje!
Jagódka17
Jagódka17 30.10.2017 17:48
lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak