Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla drożdżowa z serem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4,5 szklanki
drożdże świeże 40 g
mleko 3/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
masło 100 g
cukier puder 3 łyżki
ser biały 200 g
rodzynki 1 łyżka

Porada

Można polać lukrem lub polewą czekoladową jeżeli lubimy bardzo słodkie ciasta.

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla drożdżowa z serem

Z drożdży robimy zaczyn, dodajemy do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz 50 ml ciepłego mleka i mieszamy wszystko ze sobą. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.j 10 minutach aż podwoi swoją objętość.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do masy zaczyn, mąkę, resztę mleka, roztopione i ostudzone masło. Mieszamy do połączenia składników. Zostawiamy na ok. 30 minut żeby wyrosło.
Następnie rozwałkowujemy na prostokąt.
Ser biały mieszamy z cukrem pudrem i rodzynkami, rozsmarowujemy na cieście.
Ciasto zawijamy w roladę, następnie zaginamy ciasto w połowie i tak wkładamy do foremki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 25-30 minut do ładnego zarumienienia.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 20.09.2015 21:45
fajne ciacho do kawy nic tylko jeśc
gusia1000 20.09.2015 17:34
dobre ciasto.
misia53 20.09.2015 16:02
Drożdzowe, pachnące w całym mieszkaniu- pycha!
Justi2401 20.09.2015 15:31
Pyszności, uwielbiam z kubkiem mleka lub kakao :)
inka2012 20.09.2015 13:47
apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak