Strucla drożdżowa z powidłami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • drożdże świeże

    5 dag
  • mleko

    1 i 1/3 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • olej

    3 łyżki
  • aromat cytrynowy

    kilka kropli
  • powidła

    smak dowolny

Lukier

  • cukier puder

    5 łyżek
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • gorąca woda

    odrobina
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Strucla drożdżowa z powidłami foto
Do miseczki wlewam lekko ciepłe mleko, rozkruszam drożdże, dodaję łyżkę cukru, łyżkę mąki - delikatnie mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia.
Krok 2 - Strucla drożdżowa z powidłami foto
Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, dodaję roztrzepane jajka, olej, kilka kropli aromatu - mieszam składniki.
Krok 3 - Strucla drożdżowa z powidłami foto
Wlewam wyrośnięte drożdże i wyrabiam ciasto, aby było dobrze napowietrzone do momentu, aż zacznie odstawać od ręki (w razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki).
Krok 4 - Strucla drożdżowa z powidłami foto
Ciasto dobrze wyrobione jest gładkie i nie przywiera. Nakrywam miskę ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 50 minut.
Krok 5 - Strucla drożdżowa z powidłami foto
Po tym czasie ciasto znacznie zwiększy objętość.
Krok 6 - Strucla drożdżowa z powidłami foto
Przekładam ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję na duży prostokąt. Nakładam powidła i rozsmarowuję, zostawiając odrobinę miejsca przy brzegach.
Krok 7 - Strucla drożdżowa z powidłami foto
Zaginam krótsze brzegi do środka na ok. 3 cm (dzięki temu powidła nie wypłyną) i zawijam struclę.
Krok 8 - Strucla drożdżowa z powidłami foto
Przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia - wąskiej blaszki, nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika na ok. 40 minut w temp. 170st. C.
Lukier: do szklanki wsypuję cukier puder, dodaję sok z cytryny oraz gorącą wodę (tylko tyle, aby składniki połączyły się), powinien być klarowny. Ostudzone ciasto dekoruję lukrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 21.03.2017 11:46
Uwielbiam
Ewelina1991 20.03.2017 16:46
pyszna strucla
Franciszek 20.03.2017 00:58
dobra do kawy
Diana Rusiłowicz 20.03.2017 00:13
Bardzo apetyczna propozycja.
Łukasz15 19.03.2017 23:41
Uwielbiam.
mirosława4 19.03.2017 22:06
bardzo dobra
Barbara13 19.03.2017 21:35
Pyszności!!!
Jagódka77 19.03.2017 20:05
bardzo lubię takie pyszności
halina17 19.03.2017 20:01
Smacznie wygląda :)
Renata9 19.03.2017 19:50
Pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat