Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla drożdżowa z powidłami

5.0
(54)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 4 szklanki
cukier 0,5 szklanki
drożdże świeże 5 dag
mleko 1 i 1/3 szklanki
jajko 2 sztuki
olej 3 łyżki
aromat cytrynowy kilka kropli
powidła smak dowolny

Lukier

cukier puder 5 łyżek
sok z cytryny 1 łyżeczka
gorąca woda odrobina

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla drożdżowa z powidłami

Kroki postępowania

1
Do miseczki wlewam lekko ciepłe mleko, rozkruszam drożdże, dodaję łyżkę cukru, łyżkę mąki - delikatnie mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Strucla drożdżowa z powidłami foto
2
Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, dodaję roztrzepane jajka, olej, kilka kropli aromatu - mieszam składniki.
Krok 2 - Strucla drożdżowa z powidłami foto
3
Wlewam wyrośnięte drożdże i wyrabiam ciasto, aby było dobrze napowietrzone do momentu, aż zacznie odstawać od ręki (w razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki).
Krok 3 - Strucla drożdżowa z powidłami foto
4
Ciasto dobrze wyrobione jest gładkie i nie przywiera. Nakrywam miskę ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 50 minut.
Krok 4 - Strucla drożdżowa z powidłami foto
5
Po tym czasie ciasto znacznie zwiększy objętość.
Krok 5 - Strucla drożdżowa z powidłami foto
6
Przekładam ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję na duży prostokąt. Nakładam powidła i rozsmarowuję, zostawiając odrobinę miejsca przy brzegach.
Krok 6 - Strucla drożdżowa z powidłami foto
7
Zaginam krótsze brzegi do środka na ok. 3 cm (dzięki temu powidła nie wypłyną) i zawijam struclę.
Krok 7 - Strucla drożdżowa z powidłami foto
8
Przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia - wąskiej blaszki, nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika na ok. 40 minut w temp. 170st. C.
Lukier: do szklanki wsypuję cukier puder, dodaję sok z cytryny oraz gorącą wodę (tylko tyle, aby składniki połączyły się), powinien być klarowny. Ostudzone ciasto dekoruję lukrem.
Krok 8 - Strucla drożdżowa z powidłami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ona 29.12.2023 12:32
mało precyzyjny przepis- szklanka szklance nie równa- ciasto wyszło twarde
Wiesława1 21.03.2017 11:46
Uwielbiam
Ewelina1991 20.03.2017 16:46
pyszna strucla
Franciszek 20.03.2017 00:58
dobra do kawy
Diana Rusiłowicz 20.03.2017 00:13
Bardzo apetyczna propozycja.
Łukasz15 19.03.2017 23:41
Uwielbiam.
mirosława4 19.03.2017 22:06
bardzo dobra
Barbara13 19.03.2017 21:35
Pyszności!!!
Jagódka77 19.03.2017 20:05
bardzo lubię takie pyszności
halina17 19.03.2017 20:01
Smacznie wygląda :)
Renata9 19.03.2017 19:50
Pyszne ciacho
adelajda 19.03.2017 18:48
Moje ulubione drożdżowe ciasto :)
wyattearp 19.03.2017 18:43
smacznie wygląda
Malinka 19.03.2017 18:32
Wygląda bardzo apetycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak