Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla drożdżowa z makiem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 25 dag
margaryna 8 dag
drożdże 3 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
kwaśna śmietana 1,5 łyżki
sól szczypta
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier puder 1,5 łyżki

Masa makowa

mak 20 dag
jajko 1 szt
margaryna 5 dag
cukier waniliowy 1 op
cukier kryształ 3 łyżki
bakalie 5 dag
aromat migdałowy kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla drożdżowa z makiem

Kroki postępowania

1
Masa makowa: Mak zaparz we wrzątku. Zmiel dwa razy. Do maku dodaj cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Masę dopraw do smaku olejkiem migdałowym.
Krok 1 - Strucla drożdżowa z makiem foto
2
Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z margaryną. Dodaj drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagnieć ciasto.
Krok 2 - Strucla drożdżowa z makiem foto
3
Ciasto rozwałkuj, tworząc kwadrat o boku 40cm.
Krok 3 - Strucla drożdżowa z makiem foto
4
Na cieście rozsmaruj masę makową. Zwiń w rulon. Boki zlep.
Krok 4 - Strucla drożdżowa z makiem foto
5
Struclę zawiń w papier do pieczenia i ułóż na blaszce. Odstaw do godzinę do wyrośnięcia. Następnie piecz 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną struclę polej lukrem lub polewą czekoladową.
Krok 5 - Strucla drożdżowa z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 15.11.2014 20:44
świetna! chętnie bym zjadła :)
Ola1young 23.10.2014 14:47
pyszne ciasto.ładnie pokazany przepis
Mniam 23.10.2014 11:12
Pięknie zawinięty, jak malowany :)
VioletoweKucharzenie 23.10.2014 07:36
ależ świętami zapachniało:-)
IKrakowianka 22.10.2014 21:02
pięknie wygląda
bietka 22.10.2014 20:31
bardzo ładnie zakręcona :)
Marta Ryżek-Kalkowska 22.10.2014 19:45
wygląda mega smacznie :)
Aleksandra/Olcia 22.10.2014 19:20
zapisuje mniam
kloruś 22.10.2014 18:59
chętnie bym skosztowała!
nogawkuchni 22.10.2014 17:06
Uwielbiam drożdżowe ciasto w połączeniu z makiem,pyszności,wspaniały wypiek.
Janina 22.10.2014 16:50
Bardzo ładnie wyszła strucla, pyszna;)
Adamorek 22.10.2014 16:43
do kawki super
malaczarna23 22.10.2014 16:23
Bardzo lubie:) czuc juz bliskosc swiat:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak