Strucla drożdżowa z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    25 dag
  • margaryna

    8 dag
  • drożdże

    3 dag
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jajek

    1 szt
  • kwaśna śmietana

    1,5 łyżki
  • sól

    szczypta
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • cukier puder

    1,5 łyżki

Masa makowa

  • mak

    20 dag
  • jajko

    1 szt
  • margaryna

    5 dag
  • cukier waniliowy

    1 op
  • cukier kryształ

    3 łyżki
  • bakalie

    5 dag
  • aromat migdałowy

    kilka kropli
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Strucla drożdżowa z makiem foto
Masa makowa: Mak zaparz we wrzątku. Zmiel dwa razy. Do maku dodaj cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Masę dopraw do smaku olejkiem migdałowym.
Krok 2 - Strucla drożdżowa z makiem foto
Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z margaryną. Dodaj drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagnieć ciasto.
Krok 3 - Strucla drożdżowa z makiem foto
Ciasto rozwałkuj, tworząc kwadrat o boku 40cm.
Krok 4 - Strucla drożdżowa z makiem foto
Na cieście rozsmaruj masę makową. Zwiń w rulon. Boki zlep.
Krok 5 - Strucla drożdżowa z makiem foto
Struclę zawiń w papier do pieczenia i ułóż na blaszce. Odstaw do godzinę do wyrośnięcia. Następnie piecz 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną struclę polej lukrem lub polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 15.11.2014 20:44
świetna! chętnie bym zjadła :)
Ola1young 23.10.2014 14:47
pyszne ciasto.ładnie pokazany przepis
Mniam 23.10.2014 11:12
Pięknie zawinięty, jak malowany :)
VioletoweKucharzenie 23.10.2014 07:36
ależ świętami zapachniało:-)
IKrakowianka 22.10.2014 21:02
pięknie wygląda
bietka 22.10.2014 20:31
bardzo ładnie zakręcona :)
Marta Ryżek-Kalkowska 22.10.2014 19:45
wygląda mega smacznie :)
Aleksandra/Olcia 22.10.2014 19:20
zapisuje mniam
kloruś 22.10.2014 18:59
chętnie bym skosztowała!
nogawkuchni 22.10.2014 17:06
Uwielbiam drożdżowe ciasto w połączeniu z makiem,pyszności,wspaniały wypiek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat