Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla drożdżowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 5 dag
smalec 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
kwaśna śmietana 1 łyżka
jajko 2 szt
cukier waniliowy 2 szt
woda letnia 1 szklanka
sól do smaku
mak 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt
śmietanka 1 łyżka
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla drożdżowa

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Drożdże utrzeć z cukrem i rozrobić z łyżką mąki i połową szklanki letniej wody, po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Strucla drożdżowa foto
2
Następnie wsypać mąkę z cukrami, wbić jajka, dodać śmietanę, sól do smaku. Wyrobić ciasto z dodatkiem drugiej połowy ciepłej wody, wlać rozpuszczone tłuszcze i starannie zarobić ciasto.
Krok 2 - Strucla drożdżowa foto
3
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Krok 3 - Strucla drożdżowa foto
4
Gdy ciasto urośnie, zagnieść ponownie ręką, wyłożyć na stolnice i podzielić na trzy części. Następnie uformować wałeczki, zapleść w warkocz, posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietanką, posypać makiem.
Krok 4 - Strucla drożdżowa foto
5
Przenieść do przygotowanej formy i odstawić do podrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, włożyć struclę i piec około ½ godziny.
Krok 5 - Strucla drożdżowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 15.12.2015 22:20
Pyszności;))
Krzysztof15 15.12.2015 06:12
bardzo lubię
Iwusia 14.12.2015 23:15
również robię domowe, są najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak