Strogonow wołowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • udziec wołowy

    800 gram

Warzywa do sosu

  • czosnek ząbki

    3
  • cebule

    2
  • pieczarki

    7
  • papryka czerwona

    1
  • papryka żółta

    1
  • Pomidory krojone z puszki

    400 gram

Przyprawy

  • natka pietruszki

    mały pęczek
  • sól i pieprz

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    1 łyżeczka
  • przyprawa curry

    1 łyżeczka
  • liść laurowy

    3
  • ziele angielskie całe

    7 ziarenek
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki

Inne

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • bulion warzywny

    1 litr
  • śmietana 12%

    opcjonalnie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek siekamy i rumienimy na oleju, do niego dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
Wołowinę kroimy na kwadraciki lub oryginalnie na paseczki (u mnie w domu domownicy wolą kosteczkę) i dodajemy do smażenia. Gdy się obsmaży dodajemy pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, przykrywamy i zaczynamy duszenie, następnie dodajemy pokrojone w kwadraciki papryki. Gdy puszczą wodę dodajemy mąkę i mieszamy żeby nie zostawić grudek, dodajemy pomidory z puszki, dusimy kilka minut i podlewamy bulionem, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy dalej pod przykryciem.
Doprawiamy posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, paprykami, curry.
Dolewamy do wyrównania wodą i dusimy aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas mieszamy.
Śmietanę dodajemy na samym końcu lub podajemy obok potrawy nie wlewając do garnka żeby każdy mógł doprawić wedle upodobania lub z niej zrezygnować.
Podajemy gorące.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Laila2786 18.02.2017 14:40
bardzo lubię, pycha
Kikiriki 14.02.2017 16:25
Musi być sycące i bardzo smaczne
as28 11.02.2017 17:03
uwielbiam strogonow
Krzysztof15 11.02.2017 07:52
bardzo lubię
Róża1 10.02.2017 21:46
uwielbiam go :-)
Wacław 10.02.2017 19:10
znakomity obiad :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat