Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Mięso
-
udziec wołowy
800 gram
Warzywa do sosu
-
czosnek ząbki
3 -
cebule
2 -
pieczarki
7 -
papryka czerwona
1 -
papryka żółta
1 -
pomidory krojone z puszki
400 gram
Przyprawy
-
natka pietruszki
mały pęczek -
sól i pieprz
do smaku -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżeczka -
Przyprawa curry orientalna Prymat
1 łyżeczka -
Liść laurowy suszony Prymat
3 -
Ziele angielskie całe Prymat
7 ziarenek -
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
Inne
-
mąka pszenna
2 łyżki -
bulion warzywny
1 litr -
śmietana 12%
opcjonalnie
Sposób przygotowania
Wołowinę kroimy na kwadraciki lub oryginalnie na paseczki (u mnie w domu domownicy wolą kosteczkę) i dodajemy do smażenia. Gdy się obsmaży dodajemy pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, przykrywamy i zaczynamy duszenie, następnie dodajemy pokrojone w kwadraciki papryki. Gdy puszczą wodę dodajemy mąkę i mieszamy żeby nie zostawić grudek, dodajemy pomidory z puszki, dusimy kilka minut i podlewamy bulionem, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy dalej pod przykryciem.
Doprawiamy posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, paprykami, curry.
Dolewamy do wyrównania wodą i dusimy aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas mieszamy.
Śmietanę dodajemy na samym końcu lub podajemy obok potrawy nie wlewając do garnka żeby każdy mógł doprawić wedle upodobania lub z niej zrezygnować.
Podajemy gorące.
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się