Strogonow

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1.5 kg
  • pieczarki

    20 dkg
  • papryka czerwona

    2 szt
  • marchew

    szt
  • pietruszka zielona

    łyżka
  • Koperek suszony Prymat

    2 łyżki
  • pietruszka biała

    szt
  • sól, pieprz

  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    do smaku
  • olej do smażenia

  • cebula

    2 szt
  • rosół

    1.5 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynkę kroimy w niewielką kostkę, smażymy na tluszczu pod koniec smażenia dodając pokrojone nie za grubo dwie cebule,po 5minutach zalewamy rosołem. Gotujemy do miękkości mięsa po kolei wrzucając pokrojoną w talarki marchew,pietruszkę białą, paprykę w kostkę i ostrą paprykę dość drobno. Pieczarki kroimy i podsmażamy na tluszczu,wrzucamy do garnka. Zieloną pietruszkę kroimy drobno i wrzucamy ku mięsie i warzywom. Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze chwilę. Zagęszczamy woda z mąką. Gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 5minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 17.11.2012 11:24
Faktycznie potrawa zapowiada się smacznie.Ale strogonowa robi się z polędwicy wołowej a i sposób przygotowania także się nie pokrywa z oryginałem.Zmieniłabym tylko nazwę na gulasz czy potrawkę lub przed tytułem dodała A la strogonow i wszystko o.k.Pozdrawiam autorkę.
SmacznaPyza 16.11.2012 18:08
dobry gulasz, ale ze strogonowem niewiele ma wspólnego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat