Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Straciatella z wiśniami

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Straciatella z wiśniami - na osłodę proponuje taki deser z wiśniami.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 5 szt.
mąka pszenna 0.5 szklanki
budyń czekoladowy 1 opakowanie
kakao 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 0.5 szklanki

Masa straciatella:

śmietana kremówka 0.5 litra
cukier puder 0.5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
woda ciepła 0.5 szklanki
czekolada mleczna 1 opakowanie

Dodatkowo

galaretka wiśniowa 1 opakowanie
wiśnie bez pestek 200 g
wódka 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Straciatella z wiśniami

1.Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Suche składniki przesiej przez sito i połączyć za pomocą łyżki z masą jajeczną. Wylać na tortownicę 18 cm i piec 40 min w 175°C.

 


2. Masa straciatella:

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie odstawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i połączyć z masą. Wylać na ostudzony biszkopt.


3. Wiśnie moczymy w alkoholu przez ok. 2 godz następnie wykładamy na masę i zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak