Straciatella z wiśniami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Straciatella z wiśniami - na osłodę proponuje taki deser z wiśniami.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajko

    5 szt.
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • budyń czekoladowy

    1 opakowanie
  • kakao

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    0.5 szklanki

Masa straciatella:

  • śmietana kremówka

    0.5 litra
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżki
  • woda ciepła

    0.5 szklanki
  • czekolada mleczna

    1 opakowanie

Dodatkowo

  • galaretka wiśniowa

    1 opakowanie
  • wiśnie bez pestek

    200 g
  • wódka

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Suche składniki przesiej przez sito i połączyć za pomocą łyżki z masą jajeczną. Wylać na tortownicę 18 cm i piec 40 min w 175°C.

 


2. Masa straciatella:

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie odstawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i połączyć z masą. Wylać na ostudzony biszkopt.


3. Wiśnie moczymy w alkoholu przez ok. 2 godz następnie wykładamy na masę i zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat