Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Straciatella z brzoskwiniami i czekoladą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
żółtko jajek 6 sztuk
margaryna 25 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

białko 6 sztuk
cukier 1/2 szklanki
śmietana 18 proc 3 sztuki (po 330 gram)
budyń śmietankowy 2 sztuki
brzoskwinie w puszce 1 sztuka
czekolada mleczna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Straciatella z brzoskwiniami i czekoladą

Kroki postępowania

1
Robimy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka , margarynę i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto przecinamy na dwa nierówne kawałki, owijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do zamrażarki. Następnie formę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią na grubych oczkach tarki większą część ciasta.
Krok 1 - Straciatella z brzoskwiniami i czekoladą foto
2
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie budyń i śmietanę, na sam koniec dodajemy czekoladę i brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę. Masę wylewamy na formę na starte ciasto.
Krok 2 - Straciatella z brzoskwiniami i czekoladą foto
3
Na masę ścieramy na tarce mniejszą część ciasta. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.
Krok 3 - Straciatella z brzoskwiniami i czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 03.03.2017 08:42
Pyszne i ciekawe;)
Grazyna0211 29.10.2016 10:24
świetne ciasto
Franciszek 29.10.2016 00:35
dobre do kawy
Patrycja33 28.10.2016 22:13
mmm cudnie wyglada:-)
Marta1986 28.10.2016 19:55
bardzo smaczne
benka 28.10.2016 19:36
Pyszne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak