Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
drożdże 10 g
mleko 80 ml
masło 80 g
sól szczypta
jajko 1 sztuka
NADZIENIE
rodzynki 80 g
skórka pomarańczowa 50 g
skórka cytrynowa 50 g
płatki migdałowe 50 g
cynamon Prymat 1 łyżka
kardamon 1 łyżka
rum 4 łyżki
masa marcepanowa 250 g
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie.

Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki, zalewamy letnim mlekiem i mieszamy do połączenia się składników. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podrośnie.
Wszystkie bakalie wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy, zalewamy
rumem i odkładamy na ok. 2 godziny.
Mąkę, sól, cukier, jajko, masło, letnie mleko oraz rozczyn zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk. Ciasto wkładamy do miski posypanej mąką i odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podrośnie i podwoi swoją objętość.
Ciasto wałkujemy na ok. 2 cm i wysypujemy odciśnięte bakalie. Ciasto zagniatamy tak, aby połączyło się z bakaliami. Ponownie wałkujemy na kształt owalny i na środek wykładamy wałek z zagniecionej wcześniej masy marcepanowej. Boki ciasta składamy, dobrze dociskając miejsce z marcepanem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. godzinę do podrośnięcia. Pieczemy ok. 40 min w temp.180\'C.

Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 27.09.2013 15:45
Przepyszne ciasto
olkaaa 12.08.2013 20:00
jeszcze nie robiłam
Misiabe 13.05.2012 21:12
co roku jemy to ciasto na święta - jest przepyszne!
RenataZ-et 12.04.2012 17:39
wow, ale super!!
Iiiiii 05.04.2012 06:39
pycha
IKrakowianka 20.03.2012 23:32
wygląda super
Iwusia 27.01.2012 00:31
Ma?gorzata C. - dzi?kuj? ;)
misia53 16.01.2012 20:06
super! cóż można więcej dodać!
Kas2 13.01.2012 22:20
ile bakalii! super
Gosia_60 10.01.2012 22:23
ładne zdjęcie i chyba smaczne bo drożdżowe. Gratuluję wygranych wielu konkursów tym przepisem.
zuzanna_z 02.01.2012 11:23
extra
Agnieszka_B 01.01.2012 21:30
Ciasto prezentuje się pysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak