Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

stir- fry z krewetkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

na makaron

makaron ryżowy 200g wstążki
krewetki królewskie 250g
papryka czerwona 1
czosnek 2 ząbki
imbir starty 1 łyżka
cebula czerwona 1 mała
kiełki brokuła według uznania
olej kokosowy 1 łyżka

sos

sos sojowy 2 łyżki
sos ostrygowy 1 łyżka
sos 1,5 łyżki rybny
woda 5 łyżek
cukier 2 łyżeczki

Porada

*ja użyłam makaronu ryżowego "wstążki", ale bez problemu można zastąpić go innym. *zamiast krewetek można dodać np. kurczaka.

Przepis i sposób przygotowania na: stir- fry z krewetkami

makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Krewetki umyć, wysuszyć i oderwać ogonki (jeśli je mają).
Czosnek, chili i cebulę posiekać, paprykę pokroić w paski a imbir zetrzeć na tarce.. Rozgrzać łyżkę oleju kokosowego (może być inny olej roślinny), dodać chili, czosnek i imbir. Chwilkę podsmażyć, następnie dodać krewetki, paprykę i cebulę. Całość smażyć ok.5 minut, dodać przygotowany makaron i wymieszać
tak aby wszystkie składniki się połączyły. Sos sojowy wymieszać z sosem rybnym, ostrygowym, dodać cukier, oraz wodę i wymieszać-
tak przygotowaną mieszanką zalać makaron. Wymieszać do połączenia się składników. Podawać razem z kiełkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 24.04.2014 09:50
Apetycznie wygląda, z chęcią zjadłabym porcyjkę:)
Grazyna0211 24.04.2014 09:33
pyszne i apetyczne danie
Paolcia 24.04.2014 08:56
to coś w sam raz dla mnie :) bardzo ładnie wygląda :) bajka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak