Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

steki z polędwicy z płatkami migdałów

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 4 grube plastry
łyżeczka ziaren pieprzu
oliwa 2 łyżki
śliwki węgierki 1/2 kg
masło 2 łyżki
cukier brązowy 2 łyżki
rozmaryn świeży kilka gałązek
płatki migdałowe
sól

Przepis i sposób przygotowania na: steki z polędwicy z płatkami migdałów

Mięso opłukać, lekko rozgnieść, wciskając do środka ziarna pieprzu. Posmarować łyżką oliwy. Odstawić do lodówki. Śliwki opłukać, wydrylować. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Masło rozgrzać, wrzucić owoce. Dodać cukier, rozmaryn (kilka listków odłożyć) i dużą szczyptę soli. Dusić ok. 25 minut (po 10 minutach kilka śliwek wyjąć0. Gdy owoce się rozgotują, zmiksować je. Sos doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Mięso usmażyć z obu stron na reszcie oliwy. Podawać z sosem, posypane podprażonymi płatkami migdałów i resztą rozmarynu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 09.08.2011 23:33
ciekawe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak