Steki z polędwicy wołowej z gęsią wątróbką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    800 g
  • cebula

    100 g
  • Pieprz zielony ziarnisty Prymat

    50 g
  • czekolada

    100 g
  • sos demi glace

    200 g
  • Czosnek staropolski Prymat

    do smaku
  • Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat

    1 łyżeczka
  • rozmaryn

    50 g
  • oliwa

    100 ml
  • koniak

    50 ml
  • gnocchi

    200 g
  • rukola

    1 pęczek
  • marchewka

    8 szt
  • truskawki

    4 szt
  • mięta

    klika listków
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwicę wołową oczyścić z błon, ze środkowej części wyciąć steki o wadze ok. 180 g i marynować przez ok. 6-8 godzin w oliwie, czosnku, rozmarynie i pieprzu. Po zamarynowaniu polędwicę zgrillować do uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia (najlepiej medium), pod koniec grillowania mięso delikatnie osolić i doprawić z obu stron. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na maśle, dodać zielony pieprz i koniak. Gdy alkohol odparuje dodać demi glace i czekoladę, sos doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować, cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wątróbkę gęsią krótko usmażyć z obu stron na grillu, podawać zaraz po przygotowaniu. Na talerze wylać sos czekoladowo-pieprzowy i ułożyć na nim steki. Na polędwicy umieścić plaster gęsiej wątróbki. Tak przygotowane steki podawać z gotowanymi jarzynami sezonowymi (szparagi, marchew, brokuły, kalafior) oraz włoskimi kluseczkami gnocchi z rukolą lub z ziemniakami puree. Całość udekorować cząstkami truskawek i świeżą miętą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
DOROTA/PATI197799 27.03.2013 08:19
wygląda świetnie
Andysz 20.03.2013 21:38
to coś dla mnie;)
kala9287 17.03.2013 23:36
apetycznie wygląda
Krzysztof15 10.03.2013 09:03
super musze zrobic
jasiek 21.02.2013 14:21
muszę spróbować gęsich wątróbek?
jasiek 21.02.2013 14:21
muszę spróbować gęsich wątróbek?
bietka 21.02.2013 13:22
super przepis i pięknie podane danie i do tego jeszcze ten sos z czekoladą, pychota :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat