Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Steki z polędwicy wołowej z gęsią wątróbką

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 800 g
cebula 100 g
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 50 g
czekolada 100 g
sos demi glace 200 g
Czosnek staropolski Prymat do smaku
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat 1 łyżeczka
rozmaryn 50 g
oliwa 100 ml
koniak 50 ml
gnocchi 200 g
rukola 1 pęczek
marchewka 8 szt
truskawki 4 szt
mięta klika listków
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Steki z polędwicy wołowej z gęsią wątróbką

Polędwicę wołową oczyścić z błon, ze środkowej części wyciąć steki o wadze ok. 180 g i marynować przez ok. 6-8 godzin w oliwie, czosnku, rozmarynie i pieprzu. Po zamarynowaniu polędwicę zgrillować do uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia (najlepiej medium), pod koniec grillowania mięso delikatnie osolić i doprawić z obu stron. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na maśle, dodać zielony pieprz i koniak. Gdy alkohol odparuje dodać demi glace i czekoladę, sos doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować, cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wątróbkę gęsią krótko usmażyć z obu stron na grillu, podawać zaraz po przygotowaniu. Na talerze wylać sos czekoladowo-pieprzowy i ułożyć na nim steki. Na polędwicy umieścić plaster gęsiej wątróbki. Tak przygotowane steki podawać z gotowanymi jarzynami sezonowymi (szparagi, marchew, brokuły, kalafior) oraz włoskimi kluseczkami gnocchi z rukolą lub z ziemniakami puree. Całość udekorować cząstkami truskawek i świeżą miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DOROTA/PATI197799 27.03.2013 08:19
wygląda świetnie
Andysz 20.03.2013 21:38
to coś dla mnie;)
kala9287 17.03.2013 23:36
apetycznie wygląda
Krzysztof15 10.03.2013 09:03
super musze zrobic
jasiek 21.02.2013 14:21
muszę spróbować gęsich wątróbek?
jasiek 21.02.2013 14:21
muszę spróbować gęsich wątróbek?
bietka 21.02.2013 13:22
super przepis i pięknie podane danie i do tego jeszcze ten sos z czekoladą, pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak