Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

steki z jelenia z sosem bearneńskim

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 100 gram
cebula biała 1 szt.
bazylia świeża 1 łyżka
ocet winny 1 łyżeczka
wino białe 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt.
sól
cukier
comber z jelenia 600 gram
musztarda 1 łyżka
olej 3 łyżki
masło
ananas z puszki 4 plastry
estragon 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: steki z jelenia z sosem bearneńskim

Sos: Masło roztop, trochę ostudź. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i razem z posiekanymi listkami estragonu i bazylii, octem winnym i białym winem, dopraw grubo zmielonym pieprzem doprowadź do wrzenia, potem gotuj ok. 5 min., trochę ostudź, dodaj 2 żółtka i w kąpieli wodnej podgrzewaj wszystko razem stale ubijając, aż masa zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia, wmieszaj po trochu (nie przerywając ubijania) roztopione masło. Sos dopraw do smaku solą , pieprzem i cukrem i do czasu podania trzymaj w cieple.
Ananasa z puszki osącz.
Comber z jelenia umyj, osusz, obierz z błon i pokrój w plastry ok. 3 cm grubości, lekko je rozpłaszcz i posmaruj musztardą.
Rozgrzej olej. Obsmaż na nim steki na brązowo ok. 6 min. z każde4j strony, oprósz solą i pieprzem.
Trochę masła roztop i obsmaż na nim plastry ananasa na kolor złocisto brązowy i podawaj ze stekami oraz sosem bearneńskim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak