Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
stek z dzika (40 dag)
2 szt -
masło
1 łyżka -
olej
1 łyżka -
wódka
1 kieliszek -
rosół z kury Kucharek
4 łyżki -
sól
1 szczypta -
oliwa
2 łyżki -
sok z cytryny
2 łyżki -
Owoc jałowca cały Prymat
kilka szt. rozgniecionych -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
goździki mielone
1 szczypta
Sposób przygotowania
Składniki marynaty należy połączyć, a następnie włożyć do niej na kilka godzin mięso. Po wyjęciu z marynaty mięso osączyć i obsmażyć po kilka minut z każdej strony na rozgrzanym maśle z olejem. Steki zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Do tłuszczu na patelni wlać wódkę, rosół i 3-4 łyżki marynaty. Gotować kilka minut aż część sosu wyparuje a reszta zgęstnieje. Sos doprawić solą i pieprzem. Steki włożyć do sosu i trzymać w nim kilka minut. Przed podaniem podgrzać. Podawać z kluskami kładzionymi lub kopytkami.
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się