Steki z dzika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • stek z dzika (40 dag)

    2 szt
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • wódka

    1 kieliszek
  • rosół z kury Kucharek

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • oliwa

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • owoc jałowca

    kilka szt. rozgniecionych
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • goździki mielone

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 6 rozgniecionych jagód jałowca, szczypta mielonych goździków, sól, pieprz czarny mielony Prymat.
Składniki marynaty należy połączyć, a następnie włożyć do niej na kilka godzin mięso. Po wyjęciu z marynaty mięso osączyć i obsmażyć po kilka minut z każdej strony na rozgrzanym maśle z olejem. Steki zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Do tłuszczu na patelni wlać wódkę, rosół i 3-4 łyżki marynaty. Gotować kilka minut aż część sosu wyparuje a reszta zgęstnieje. Sos doprawić solą i pieprzem. Steki włożyć do sosu i trzymać w nim kilka minut. Przed podaniem podgrzać. Podawać z kluskami kładzionymi lub kopytkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 17.04.2015 07:27
z chęcią bym spróbowała
Smerfetka250 04.04.2012 14:53
Gdzie można kupić dzika? Dziczyzna to mięso dla wybranych
edyta21 01.12.2011 14:14
super
jolaxa1 16.11.2011 19:10
pycha
Magda60 20.10.2011 21:37
super
Anna146 05.07.2011 07:27
pychota
AgaS10 11.02.2011 13:09
u nas dziczyzna to rarytas:)
Babciagramolka 17.12.2010 10:39
Lubię dziczyznę - u mnie można dostać stale w specjalnym sklepie
Barbara55 05.07.2010 15:04
tylko gdzie dzika upolować?
MAŁGORZATA108 19.05.2010 16:53
Ahh...Zjadłoby się takiego dzika prosto z ogniska.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat