Steki z dzika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • steki z dzika

    2 plastry
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • wódka

    1 kieliszek
  • rosół z kury Kucharek

    4 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • oliwa

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • owoc jałowca

    kilka szt. rozgniecionych
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • goździki mielone

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 6 rozgniecionych jagód jałowca, szczypta mielonych goździków, sól, pieprz czarny mielony Prymat.
Składniki marynaty należy połączyć, a następnie włożyć do niej na kilka godzin mięso. Po wyjęciu z marynaty mięso osączyć i obsmażyć po kilka minut z każdej strony na rozgrzanym maśle z olejem. Steki zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Do tłuszczu na patelni wlać wódkę, rosół i 3-4 łyżki marynaty. Gotować kilka minut aż część sosu wyparuje a reszta zgęstnieje. Sos doprawić solą i pieprzem. Steki włożyć do sosu i trzymać w nim kilka minut. Przed podaniem podgrzać. Podawać z kluskami kładzionymi lub kopytkami. (2 porcje)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 22.01.2012 06:54
nie jadłem jeszcze
treonina 03.10.2011 12:23
Gdzie można kupić dziczyznę?
Teresa19 21.07.2011 18:05
super,ale skąd wziąć dzika
agnieszka214 20.07.2011 16:56
gdzie złaac dzika
agnieszka214 20.07.2011 16:56
gdzie złaac dzika
Iwona51 19.07.2011 00:09
pycha
kriso 03.06.2011 10:38
fajny przepis
iza15 08.05.2011 22:57
ale jedzonko- mniam
Bart 08.05.2011 22:36
zapowiada się bardzo smacznie
Małgorzata106 27.04.2011 19:33
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat