Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

steki w sosie smardzowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

smardze suszone 40 gram
kwaśna śmietana 250 ml
śmietana 30% 150 ml
sok z cytryny 1 łyżeczka
por 1 szt
sól do smaku
stek cielęcy 4 szt
oliwa 2 łyzki
bulion 1 kostka
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: steki w sosie smardzowym

Smardze namoczyć w 1/2 l cieplej wody i od czasu do czasu zamieszać. Następnie osączyć na sitku. Sok z grzybów dokładnie przecedzić. Samrdze gotować 5 minut w soku i zdjąć z ognia. Wywar grzybowy tak długo gotować aż pozostaną 2 łyżki płynu. Dodać kostkę bulionową, śmietankę i przyrządzić gęsty sos. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Por pokroić w plasterki, wrzucić do wrzątku, ugotować i osączyć. Mięso posmarować olejem i oprószyc pieprzem, podsmażyć 2 minuty. Położyc na podgrzany półmisek. Tłuszcz ze zmażenia mięsa zmieszać z sosem, dodać smardze, por i zagotować. Doprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 14.09.2010 10:17
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak