Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Steki tymiankowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udziec wołowy 2 steki
sól do smaku
olej
tymianek kilka gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: Steki tymiankowe

Jeśli mamy świeżą wołowinę 2,3 dni trzymamy ją w lodówce, aby mięso dojrzało. Dzięki temu nie będzie gumowate ani żujące. Plastry grubości 1,5 cm wykrojone z udźca wołowego smaruję aromatycznym olejem z zalewy suszonych pomidorów. Rozgrzewam patelnię grillową i na gorącą układam wołowinę. Smażę po 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Po przewróceniu na drugą stronę wokół steku rozsypuję świeże listki tymianku. Smażę kolejne 5 minut i gotowe. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 07.02.2013 20:59
pyszne
pacpaw 08.12.2012 16:31
najprościej do steków jest kupić wołowinę pokrojoną w plastry,pakowaną próżniowo tzw. długo dojrzewającą". Ta na pewno nie będzie gumowa.
anemon 08.12.2012 16:08
Trudno jest kupić wołowinę dobrej jakości, ale niezwykle łatwo jest dobry kawałek wołowiny zmarnować przez nieumiejętne przyrządzenie. Jasno i bardzo precyzyjnie podałeś swój sposób na świetny kawałek grillowanego mięsa.
kate.500 05.12.2012 08:19
jakie pyszne
barbara11561 16.11.2012 00:50
pyszne
IZABELA29 14.11.2012 10:31
aromatycznie
ben-ka 14.11.2012 10:09
smaczne,pachnące......
olkaaa 14.11.2012 09:12
rewelacyjne steki
Grażyna13 22.10.2012 18:31
Oj, to musi być pyszne :)
aisoglam 22.10.2012 13:39
Rewelacja!
KasiaK90 21.10.2012 09:29
pyszniutkie
IZABELA29 21.10.2012 08:54
takie to pewnie każdy by chciał spróbować ,wołowine mało kto je, a szkoda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak