Steki blue cheese z jelenia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • udziec z jelenia

    400 g

Marynata

  • olej rzepakowy

    100 ml
  • sos sojowy ciemny

    20 ml
  • sól do smaku

  • rozmaryn Prymat

    1 szczypta

Sos blue cheese

  • ser pleśniowy typu gorgonzola

    5 dag
  • masło

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Steki blue cheese z jelenia foto
Przygotowujemy marynatę. Olej mieszamy z solą. rozmarynem i sosem sojowym. Udziec jeleni kroimy w plastry grubości 1,5-2 cm. Wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na noc.
Krok 2 - Steki blue cheese z jelenia foto
Tak przygotowane mięsa albo smażymy albo grillujemy z dwóch stron. W zależności od temperatury i stopnia spieczenia jaki chcemy osiągnąć. Ja przygotowywałem steki medium well.
Krok 3 - Steki blue cheese z jelenia foto
Gorgonzolę, masło oraz smaki z patelni po smażeniu steków łączę ze sobą. Rozdrabniam widelcem. Takie masełko nakładam na gorący stek aby zdążyło się rozpuścić.
pacpaw
Aby jelenina skruszała najlepiej ją wcześniej zamrozić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta40 27.06.2017 23:17
apetyczne danie
Pani Domu 27.06.2017 10:05
z chęcią bym popróbowała
JulkaTomeczek 26.06.2017 09:45
Zjadłabym takie uwielbiam dziczyznę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat