Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek z tuńczyka pieczony z warzywami

3.0
(13)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Pyszne i zdrowe danie. Stek z tuńczyka natarty pieprzem cytrynowym i oliwą, pieczony w towarzystwie zielonych warzyw.

Składniki:

wszystkie składniki:

tuńczyk 2 sztuki
brokuły 500 gramów
cukinia 1 sztuka
oliwa 3 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżki
sól 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z tuńczyka pieczony z warzywami

Steki z tuńczyka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie natrzeć je oliwą wymieszaną z pieprzem ziołowym.
Brokuły podzielić na różyczki, cukinię pokroić w półplasterki. Wrzucić warzywa do naczynia żaroodpornego, dodać 3 łyżki oliwy i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszać, aby warzywa równomiernie pokryły się ziołami. Oprószyć je solą.
Ułożyć tuńczyka obok warzyw w naczyniu do zapiekania. Przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak