Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Steki z selera
-
korzeń selera
1 sztuka -
masło
4 łyżka -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta
Pesto
-
bazylia świeża posiekana
2 szklanki -
orzeszki piniowe
1 garść -
sól
1 szczypta -
oliwa
1/3 szklanki -
czosnek
2 ząbki
Dodatki
-
kapary całe Smak
1 garść
Przepis i sposób przygotowania Stek z selera
Steki z selera to:
- proste danie do przygotowania w około 30 minut
- ciekawa alternatywa dla steków z mięsa
- pomysł na smaczny, wegetariański obiad
Seler dokładnie umyć. Po pokrojeniu na plastry wybrać i użyć do steków największych krążków. Podgotować je w osolonej wodzie przez około 5 minut.
Rozgrzać patelnię i roztopić na niej masło. Zmniejszyć gaz, położyć plastry selera, posolić je i popieprzyć. Steki smażyć przez około 4 minut z jednej strony i około 3 minuty z drugiej strony.
W czasie smażenia steków przygotować pesto. Do blendera wrzucić bazylię, ząbki czosnku, sól, orzeszki i oliwę. Zmiksować na prawie gładką masę i przełożyć do miseczki.
Gotowe steki z selera polać pesto i udekorować kaparami Smak.
Komentarze (0)