Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek z selera

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Alternatywa dla steków z mięsa? Steki z selera! 

Z tego przepisu dowiesz się jak nie tylko jak usmażyć danie, ale także jak przygotować je z pesto i kaparami Smak. 

Składniki:

Steki z selera

korzeń selera 1 sztuka
masło 4 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Pesto

bazylia świeża posiekana 2 szklanki
orzeszki piniowe 1 garść
sól 1 szczypta
oliwa 1/3 szklanki
czosnek 2 ząbki

Dodatki

kapary całe Smak 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z selera

Steki z selera to:

  • proste danie do przygotowania w około 30 minut
  • ciekawa alternatywa dla steków z mięsa
  • pomysł na smaczny, wegetariański obiad

1. Seler dokładnie umyć. Po pokrojeniu na plastry wybrać i użyć do steków największych krążków. Podgotować je w osolonej wodzie przez około 5 minut. 

2. Rozgrzać patelnię i roztopić na niej masło. Zmniejszyć gaz, położyć plastry selera, posolić je i popieprzyć. Steki smażyć przez około 4 minut z jednej strony i około 3 minuty z drugiej strony. 

3. W czasie smażenia steków przygotować pesto. Do blendera wrzucić bazylię, ząbki czosnku, sól, orzeszki i oliwę. Zmiksować na prawie gładką masę i przełożyć do miseczki.  

4. Gotowe steki z selera polać pesto i udekorować kaparami Smak.  

Dieta wegetariańska wcale nie wymaga od nas wielu ograniczeń w tym, co jemy. Wiele popularnych dań można odtworzyć w formie bez mięsa czy innych produktów bez mięsa. Steki z selera są tego najlepszym przykładem!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak