Stek z selera

Stek z selera

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Alternatywa dla steków z mięsa? Steki z selera! 

Z tego przepisu dowiesz się jak nie tylko jak usmażyć danie, ale także jak przygotować je z pesto i kaparami Smak. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Steki z selera

  • korzeń selera

    1 sztuka
  • masło

    4 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

Pesto

  • bazylia świeża posiekana

    2 szklanki
  • orzeszki piniowe

    1 garść
  • sól

    1 szczypta
  • oliwa

    1/3 szklanki
  • czosnek

    2 ząbki

Dodatki

  • kapary całe Smak

    1 garść
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Stek z selera

Steki z selera to:

  • proste danie do przygotowania w około 30 minut
  • ciekawa alternatywa dla steków z mięsa
  • pomysł na smaczny, wegetariański obiad

Seler dokładnie umyć. Po pokrojeniu na plastry wybrać i użyć do steków największych krążków. Podgotować je w osolonej wodzie przez około 5 minut. 

Rozgrzać patelnię i roztopić na niej masło. Zmniejszyć gaz, położyć plastry selera, posolić je i popieprzyć. Steki smażyć przez około 4 minut z jednej strony i około 3 minuty z drugiej strony. 

W czasie smażenia steków przygotować pesto. Do blendera wrzucić bazylię, ząbki czosnku, sól, orzeszki i oliwę. Zmiksować na prawie gładką masę i przełożyć do miseczki.  

Gotowe steki z selera polać pesto i udekorować kaparami Smak.  

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat