Stek z rostbefu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • rostbef wołowy

    50 dag
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • masło klarowane

    4 łyżki

Dodatkowo

  • ziemniaki gotowane w mundurkach

  • ogórki konserwowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Piekarnik rozgrzewamy do 170C. Stek przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a na patelni rozgrzewamy masło. Mięso chwilkę podsmażamy z każdej strony by zamknąć pory, a przy tym zatrzymujemy wszystkie soki w mięsie. Gdy mięso jest już złociste, przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 7-10 min (w zależności od grubości). Po tym czasie stek powinien być lekko krwisty (medium). Jeśli lubimy bardziej wysmażonego, trzymamy go w piekarniku dłużej ok. 5 min. Smacznego!
Kulinarna Ja
Mięso najlepiej kupić od sprawdzonego sprzedawcy, by było świeże i pachnące

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Profo 30.05.2015 09:39
Koniecznie wysmażony z frytkami. Bez śladów krwi. Pycha. 9,5/10.
Kulinarna Ja 02.02.2015 15:22
@Lucan - no szkoda, rzeczywiście mogłam go przekroić i zrobić zdjęcie... Kupiłam go u swojego rzeźnika osiedlowego :)
Maciek Graba 01.02.2015 13:03
dzisiaj u mnie na obiad :)
Iwusia 31.01.2015 22:30
fantastyczny obiadek
norweska20 31.01.2015 21:37
apetyczny zestaw obiadowy :)
Lucan 31.01.2015 21:03
Wygląda super, szkoda, że nie przekroiłeś do jednego zdjęcia :) Gdzie taki ładny rostbef z kością kupiłeś? :)
Ola1984 31.01.2015 19:57
Uwielbiam takie mięcho :)
Adam/ZUB3R 31.01.2015 19:18
wygląda bardzo smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat