Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek z rekina

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dzisiaj prezentuję danie z rekina, ale z mieszanymi uczuciami. Rozwijające się zainteresowanie kuchnią azjatycką doprowadza do zabijania bardzo wiele rekinów rocznie. Proces ten jest wyjątkowo okrutny, kiedy odławiany jest tylko dla płetw, z których gotuje się zupę. Płetwy rekina w Azji symbolizują zamożność. Rekiny są masowo odławiane nie tylko w celach kulinarnych, ale i farmakologicznych. Jeżeli nic się nie zmieni to zobaczymy je tylko w "Szczękach" Spilberga. Po takim wstępie nie każdy się skusi na naprawdę bardzo smaczne, delikatne mięso z rekina. W Nowym Jorku cena dania z rekina dochodzi do 300 dolarów. W Polsce mięso rekina można kupić w "przyzwoitej" cenie.

Składniki:

stek z rekina 2 sztuki
sok z cytryny 1/2 sztuki
mąka do oprószenia
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Sos norweski do ryb:

śmietana kremówka 150 mililitrów
masło 100 gramów
sok z cytryny 1 łyżeczka
świeża natka pietruszki do posypania
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z rekina

Stek z rekina saute.

Zamrożone steki z rekina rozmrozić przed przygotowaniem. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i białym pieprzem oraz oprószyć lekko mąką.

Na każdym filecie położyć listek limonki lub skropić sokiem z cytryny. 

Smażyć na oleju z masłem po 5-7 min z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości steku.


Sos norweski do ryb: 

Śmietankę gotować aż trochę zgęstnieje. Dodać masło i rozpuścić. Następnie dodać sok z cytryny (opcjonalnie limonki), pieprz i sól do smaku. Do gotowego sosu wsypać pokrojoną, świeżą natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 29.10.2013 16:41
Rekina jeszcze nie jadłam .Tu wygląda bardzo apetycznie ,trzeba spróbować.Zupy z płetw oczywiście nie.Mam nadzieję ,że rekiny do handlu są odławiane w sposób humanitarny.
Ania84 21.10.2013 09:43
wow takiej rybki jeszcze nie jadłam :)
2milutka 21.10.2013 09:30
jadłam rekina ale wędzonego-rewelacja!
Anna133 21.10.2013 09:03
też robiłam nie dawno ,ale do tanich nie należy :( wiec niech raczej moze nie wyginą :)
Aga-25 21.10.2013 08:24
ciekawy smak na pewno
Agnieszka-87-25 21.10.2013 08:14
dla mnie nowość ale apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak