Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na cebulowe krążki

  • cebula

    2-3 szt
  • mąka tortowa

    100 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    1 szt
  • mleko

    140 ml
  • olej do smażenia

  • bułka tarta

    3/4 szklanki

Składniki na steki z polędwicy wołowej

  • steki z polędwicy wołowej

    300 g
  • sól

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • olej

    1-2 łyżki

Składniki na sos pieczarkowy

  • pieczarki

    300 g
  • szalotka

    2 szt
  • rosół z kury

    100 ml
  • śmietana 30%

    100 ml
  • masło

    1 łyżka
  • musztarda francuska

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • cząber

    1 łyżeczka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami foto
Przygotowanie sosu pieczarkowego:
Pieczarki myjemy i kroimy w grube plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, po chwili dodajemy pieczarki. Po kilku minutach dodajemy trochę soli, cząbru i pieprzu. Smażymy aż pieczarki się lekko zarumienią. Następnie wlewamy rosół i dusimy aż zredukuje się o połowę. Zdejmujemy na chwilę z palnika i powoli wlewamy śmietanę i sos sojowy, ciągle mieszając. Sos znowu podgrzewamy, dodajemy musztardę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami foto
Przygotowanie cebulowych krążków:
Cebule obieramy i kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm. W miseczce mieszamy mąką, proszek do pieczenia i sól. Plasterki cebuli obtaczamy w mące wymieszanej z solą i proszkiem i odkładamy. W drugiej misce mieszamy jajko z mlekiem i wlewamy do mąki. Mieszamy aż składniki się połączą. W rondelku rozgrzewamy olej. Krążki cebuli zanurzamy w cieście i układamy na kratce aby nadmiar ciasta spłynął, następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor ok. 2-3 minut.
Krok 3 - Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami foto
Przygotowanie steków:
Należy pamiętać aby min. 30 minut przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki, dzięki temu zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażeniu mięsa. Mięso kroimy na dwa równe steki, kładziemy na desce i równomiernie solimy i posypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy steki i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. W tym czasie nie dotykamy mięsa, nie nakłuwamy bo wypłynie sok i stek straci smak. Najlepiej przewracajmy mięso drewnianymi szczypcami. Usmażone steki przekładamy na kratkę i odstawiamy bez przykrycia na kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, steki wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut. Przed podaniem na mięso nakładamy kawałek masła.
Podajemy z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 07.07.2015 20:32
znakomite danie
Kasiaaa 11.05.2015 16:29
Rewelacyjne danie :)
Lucan 19.02.2015 22:13
ciekawe czy różowe w środku:)
Justi2401 19.02.2015 16:36
Od dawna marzy mi się porządny stek ;) Twój wygląda obłędnie :)
Agnieszka-87-25 19.02.2015 15:30
mniam pycha
Ola1984 19.02.2015 13:58
Fantastyczne danie :)
kloruś 19.02.2015 13:05
chętnie bym się poczęstowała! wygląda apetycznie!
engie23 19.02.2015 12:17
super wygląda
erym 19.02.2015 12:01
porzadne jedzenie
Habibi 19.02.2015 11:28
bardzo lubię smażoną w ten sposób cebulę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat