Przepis i sposób przygotowania na: Stek z polędwicy wołowej z gęsią wątróbką podany z sosem z zielonego pieprzu i czekolady
1. Polędwicę wołową oczyszczamy z błon, ze środkowej części wycinamy steki o wadze ok. 160 g. Mięso marynujemy ok. 6-8 godzin w oliwie, czosnku, rozmarynie i pieprzu. Po zamarynowaniu polędwicę grillujemy do uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia (najlepiej medium). Pod koniec grillowania mięso należy delikatnie posolić z obu stron.
2. Sos: pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na maśle, a następnie dodajemy zielony pieprz i koniak. Gdy alkohol odparuje dodajemy demi glace oraz czekoladę. Sos doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
3. Wątróbkę gęsią krótko smażymy z obu stron na grillu, podajemy zaraz po przygotowaniu.
4. Na talerze wylewamy sos czekoladowo-pieprzowy, a na nim układamy steki. Na polędwicy umieszczamy plaster gęsiej wątróbki. Tak przygotowane steki podajemy z gotowanymi jarzynami sezonowymi (szparagi, marchew, brokuły, kalafior). Całość dekorujemy smażonym pomidorem koktajlowym, gałązkami rozmarynu i włoskimi gnocchi z rukolą.