Stek z polędwicy wołowej z gęsią wątróbką podany z sosem z zielonego pieprzu i czekolady

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    800 g
  • cebua

    100 g
  • czekolada

    100 g
  • sos demi glace

    200 g
  • sól

    1 szczypta
  • czosnek Prymat

    1 szczypta
  • rozmarynu

    50 g
  • oliwa

    100 ml
  • koniak

    50 ml
  • gnocchi włoskie

    200 g
  • rukola

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • pieprz zielony

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
1. Polędwicę wołową oczyszczamy z błon, ze środkowej części wycinamy steki o wadze ok. 160 g. Mięso marynujemy ok. 6-8 godzin w oliwie, czosnku, rozmarynie i pieprzu. Po zamarynowaniu polędwicę grillujemy do uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia (najlepiej medium). Pod koniec grillowania mięso należy delikatnie posolić z obu stron.

2. Sos: pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na maśle, a następnie dodajemy zielony pieprz i koniak. Gdy alkohol odparuje dodajemy demi glace oraz czekoladę. Sos doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

3. Wątróbkę gęsią krótko smażymy z obu stron na grillu, podajemy zaraz po przygotowaniu.

4. Na talerze wylewamy sos czekoladowo-pieprzowy, a na nim układamy steki. Na polędwicy umieszczamy plaster gęsiej wątróbki. Tak przygotowane steki podajemy z gotowanymi jarzynami sezonowymi (szparagi, marchew, brokuły, kalafior). Całość dekorujemy smażonym pomidorem koktajlowym, gałązkami rozmarynu i włoskimi gnocchi z rukolą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monika154 07.05.2011 07:54
orginalne
jolita 29.04.2011 13:23
mniam
szajba2 25.02.2011 15:28
sos czekolado-pieprzowy musi być niesamowity
nikusonka 05.02.2011 12:13
elegancko i smacznie
p0lek 19.12.2010 01:11
Sos wychodzi taki sobie. Działa nawymiotnie. Uratowało go tylko dodane przeze mnie maggie.
Barbara55 30.10.2010 16:16
wątpliwa przyjemność
rakow2 28.10.2010 15:18
wątróbka z czekoladą - nie dziękuję
Monika168 19.09.2010 13:12
pyszności
linka1312 25.08.2010 22:11
ale zbyt trudne jak dla mnie
buksiak12 22.08.2010 14:26
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat