Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na steki z polędwicy wołowej w boczku

  • stek z polędwicy wołowej

    250 g
  • sól

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • boczek wędzony

    4 plasterki
  • olej

    1-2 łyżki

Składniki na sos żurawinowy

  • żurawina suszona

    50 g
  • cebula czerwona

    1 szt
  • wino czerwone

    100 ml
  • woda

    50 ml
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • cukier brązowy

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na chrust z ziemniaków

  • ziemniaki

    3 szt
  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • buraki czerwone

    2 szt
  • rukola

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami foto
Przygotowanie chrustu z ziemniaków:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ok. 2 mm), po czym siekamy w bardzo cienkie słomki/paseczki. Pokrojone ziemniaki umieszczamy na sicie i płuczemy tak długo aż woda będzie czysta – dzięki temu będą chrupiące. Odsączamy na sicie, po czym przekładamy do miski, dodajemy mąkę kukurydzianą i sól. Mieszamy aż składniki się połączą. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Bierzemy małe porcje ziemniaków, formujemy kulki i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy ok. 4-6 minut na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu.
Krok 2 - Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami foto
Przygotowanie sosu żurawinowego:
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy żurawinę i zalewamy czerwonym winem. Dusimy aż wino zredukuje się o połowę. Dolewamy wodę, ocet balsamiczny i dodajemy cukier. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Poprawiamy do smaku pieprzem. Z sosu wyjmujemy 2-3 łyżki żurawiny, resztę miksujemy na jednolity sos.
Krok 3 - Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami foto
Przygotowanie steków:
Należy pamiętać aby min. 30 minut przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki, dzięki temu zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażeniu mięsa. Mięso kroimy na dwa równe plastry, kładziemy na desce i równomiernie je solimy i posypujemy pieprzem. Owijamy w 2 plasterki boczku i spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy steki i smażymy z każdej strony po 3-4 minuty. W tym czasie nie dotykamy mięsa, nie nakłuwamy bo wypłynie sok i stek straci smak. Najlepiej przewracajmy mięso drewnianymi szczypcami. Usmażone steki przekładamy na kratkę i odstawiamy bez przykrycia na kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, steki wkładamy do piekarnika na ok. 7 minut.
Krok 4 - Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami foto
Przygotowanie buraków:
Buraki myjemy, obcinany końcówki i owijamy każdego oddzielnie w folię aluminiową. Owinięte buraki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 45-60 minut (czas pieczenia zależy od wielkości buraków). Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skóry. Buraki kroimy w równe plasterki (ok. 1 cm grubości). W każdym plasterku wycinamy równe koła. Ja robię to łyżką do lodów ale można użyć np. foremki lub ringu/pierścieni. Na plasterki (po 3 na osobę) nakładamy odrobinę żurawiny, którą wcześniej wyjęliśmy z sosu.

Na talerz nakładamy trochę sosu z żurawiny, na to układamy plasterki buraków, chrust z ziemniaków i stek z polędwicy w boczku. Dekorujemy rukolą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Futka 22.02.2015 08:36
Prezentacja bajeczna! Smak takiej polędwicy musi być obłędny :D
IKrakowianka 19.02.2015 21:42
bardzo apetyczne!
patryska76 19.02.2015 19:59
wygląda nieziemsko!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat