Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na steki z polędwicy wołowej w boczku

stek z polędwicy wołowej 250 g
sól
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
boczek wędzony 4 plasterki
olej 1-2 łyżki

Składniki na sos żurawinowy

żurawina suszona 50 g
cebula czerwona 1 szt
wino czerwone 100 ml
woda 50 ml
ocet balsamiczny 1 łyżka
masło 1 łyżka
cukier brązowy 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na chrust z ziemniaków

ziemniaki 3 szt
mąka kukurydziana 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
olej do smażenia

Dodatkowo

buraki czerwone 2 szt
rukola 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami

Kroki postępowania

2
Przygotowanie chrustu z ziemniaków:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ok. 2 mm), po czym siekamy w bardzo cienkie słomki/paseczki. Pokrojone ziemniaki umieszczamy na sicie i płuczemy tak długo aż woda będzie czysta – dzięki temu będą chrupiące. Odsączamy na sicie, po czym przekładamy do miski, dodajemy mąkę kukurydzianą i sól. Mieszamy aż składniki się połączą. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Bierzemy małe porcje ziemniaków, formujemy kulki i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy ok. 4-6 minut na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu.
Krok 1 - Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami foto
4
Przygotowanie sosu żurawinowego:
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy żurawinę i zalewamy czerwonym winem. Dusimy aż wino zredukuje się o połowę. Dolewamy wodę, ocet balsamiczny i dodajemy cukier. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Poprawiamy do smaku pieprzem. Z sosu wyjmujemy 2-3 łyżki żurawiny, resztę miksujemy na jednolity sos.
Krok 2 - Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami foto
5
Przygotowanie steków:
Należy pamiętać aby min. 30 minut przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki, dzięki temu zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażeniu mięsa. Mięso kroimy na dwa równe plastry, kładziemy na desce i równomiernie je solimy i posypujemy pieprzem. Owijamy w 2 plasterki boczku i spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy steki i smażymy z każdej strony po 3-4 minuty. W tym czasie nie dotykamy mięsa, nie nakłuwamy bo wypłynie sok i stek straci smak. Najlepiej przewracajmy mięso drewnianymi szczypcami. Usmażone steki przekładamy na kratkę i odstawiamy bez przykrycia na kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, steki wkładamy do piekarnika na ok. 7 minut.
Krok 3 - Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami foto
6
Przygotowanie buraków:
Buraki myjemy, obcinany końcówki i owijamy każdego oddzielnie w folię aluminiową. Owinięte buraki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 45-60 minut (czas pieczenia zależy od wielkości buraków). Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skóry. Buraki kroimy w równe plasterki (ok. 1 cm grubości). W każdym plasterku wycinamy równe koła. Ja robię to łyżką do lodów ale można użyć np. foremki lub ringu/pierścieni. Na plasterki (po 3 na osobę) nakładamy odrobinę żurawiny, którą wcześniej wyjęliśmy z sosu.

Na talerz nakładamy trochę sosu z żurawiny, na to układamy plasterki buraków, chrust z ziemniaków i stek z polędwicy w boczku. Dekorujemy rukolą.
Krok 4 - Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 22.02.2015 08:36
Prezentacja bajeczna! Smak takiej polędwicy musi być obłędny :D
IKrakowianka 19.02.2015 21:42
bardzo apetyczne!
patryska76 19.02.2015 19:59
wygląda nieziemsko!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak