Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek z polędwicy wołowej

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 400 gramów
oliwa 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z polędwicy wołowej

Kroki postępowania

1

Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry o grubości 2-3 cm.

Krok 1 - Stek z polędwicy wołowej foto
2

Ręką formujemy kształt steku, wiążemy dookoła nitką, smarujemy oliwą z oliwek i przyprawiamy czarnym pieprzem. Odkładamy na 20 minut.

Krok 2 - Stek z polędwicy wołowej foto
3

Kładziemy mięso na mocno rozgrzanego grilla i pieczemy w zależności od tego jaki efekt chcemy osiągnąć. 

Przykładowo stek z polędwicy wołowej, który waży około 140 g (o grubości około 3-5 cm), smażymy następująco:

stopień wysmażenia blue – 30 sekund z każdej strony,

mięso krwiste – 1 minuta z każdej strony,

mięso średnio wysmażone – 1,5 minuty z każdej strony,

mięso mocno wysmażone – 2-3 minuty z każdej strony.

Krok 3 - Stek z polędwicy wołowej foto
4

Gotowe!

Krok 4 - Stek z polędwicy wołowej foto
5

Podajemy z frytkami i ulubioną surówką lub ze świeżym pieczywem.

Krok 5 - Stek z polędwicy wołowej foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 12.08.2014 15:21
pyszna wołowinka :)
Alex_M 17.07.2014 10:12
ależ pyszny kawał mięska :)
Malinka 17.06.2014 09:24
To ja zabieram dla siebie cały talerz :)
Beata23 13.06.2014 13:18
pyszne mięsko
Krzysztof15 11.06.2014 19:47
bardzo lubie
Krystyna32 11.06.2014 09:51
pyszne mięsko
Bernadeta1 11.06.2014 00:21
smaczne mięsko
norweska20 11.06.2014 00:17
idealne dla mojego męża

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak