Stek wołowy z sosem pieprzowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ziemniaki pieczone

  • ziemniaki

    2
  • jogurt naturalny

    100 ml
  • koperek

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • folia aluminiowa

sos pieprzowy

  • śmietana 30%

    4 łyżki
  • brandy

    4 łyżki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    kilka ziaren
  • musztarda dijon

    1/4 łyżeczki

Mięso

  • polędwica wołowa

    2 kawałki
  • sól i pieprz

sałatka

  • sałata lodowa

    kilka listków
  • pomidorki koktajlowe

    5-6
  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki zawinąć w folię aluminiową, każdy osobno. Nagrzać piekarnik do 180stopni C. Piec ziemniaki około 1-1,5h w zależności od wielkości ziemniaków.
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w pieprzu. Rozgrzać oliwę na patelni grillowej i smażyć mięso około 4-5 minut z obu stron. Położyć mięso na talerz, oprószyć solą i przykryć folią aluminiową.
Sos do ziemniaków: Jogurt naturalny wymieszać z posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem
Sos pieprzowy: Wlać brandy na patelnię po stekach i zeskrobać to co zostało na patelni z mięsa. Podgrzewać około 0,5 minuty aż płyn się zredukuje o połowę. Wlać sok ze steków, który mięso puściło, gdy było przykryte folią, dodać śmietanę. Gdy sos zgęstnieje, zestawić patelnię z ognia, doprawić sola i pieprzem ziarnistym rozdrobnionym w moździerzu.
Ziemniaki przekroić na krzyż (ale nie do końca). Polać sosem jogurtowym. Steki polać sosem pieprzowym. opłukane liście sałaty położyć na talerz, dodać pokrojone na pół pomidorki. Doprawić solą i pieprzem, polać oliwą z oliwek

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Damiano 28.03.2015 10:06
fajny przepis
Wafelek2601 22.03.2015 09:14
Pyszny obiadek
Motorek 22.03.2015 06:16
smaczne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat