Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ziemniaki pieczone
-
ziemniaki
2 -
jogurt naturalny
100 ml -
koperek
2 łyżki -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
folia aluminiowa
sos pieprzowy
-
śmietana 30%
4 łyżki -
brandy
4 łyżki -
sól do smaku
-
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
kilka ziaren -
musztarda dijon
1/4 łyżeczki
Mięso
-
polędwica wołowa
2 kawałki -
sól i pieprz
sałatka
-
sałata lodowa
kilka listków -
pomidorki koktajlowe
5-6 -
oliwa
Przepis i sposób przygotowania Stek wołowy z sosem pieprzowym
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w pieprzu. Rozgrzać oliwę na patelni grillowej i smażyć mięso około 4-5 minut z obu stron. Położyć mięso na talerz, oprószyć solą i przykryć folią aluminiową.
Sos do ziemniaków: Jogurt naturalny wymieszać z posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem
Sos pieprzowy: Wlać brandy na patelnię po stekach i zeskrobać to co zostało na patelni z mięsa. Podgrzewać około 0,5 minuty aż płyn się zredukuje o połowę. Wlać sok ze steków, który mięso puściło, gdy było przykryte folią, dodać śmietanę. Gdy sos zgęstnieje, zestawić patelnię z ognia, doprawić sola i pieprzem ziarnistym rozdrobnionym w moździerzu.
Ziemniaki przekroić na krzyż (ale nie do końca). Polać sosem jogurtowym. Steki polać sosem pieprzowym. opłukane liście sałaty położyć na talerz, dodać pokrojone na pół pomidorki. Doprawić solą i pieprzem, polać oliwą z oliwek
Komentarze (3)