Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek wołowy z masłem czosnkowym podany na kaszy gryczanej z sałatką z rukoli

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

stek

stek wołowy 1 szt
sól szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia

sos

masło 25 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta
czosnek 1 zabek
sól szczypta

salatka

rukola 1 garsc
awokado pol szt
pomidorki koktajlowe 1 garsc
oliwa 1 lyzka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
sok z cytryny kilka kropel

dodatkowo

kasza gryczana pol torebki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Stek wołowy z masłem czosnkowym podany na kaszy gryczanej z sałatką z rukoli

Steka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy sola i pieprzem z obu stron.Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy steka. Ja smażyłam 3 min z każdej strony, przewracać mięso należy szczypcami lub drewniana packa, aby nie uszkodzić mięsa. Następnie mięso odkładamy na deskę, aby odpoczęło możemy przykryć folia aluminiowa.Warzywa układamy na talerzu, polewamy oliwa i sokiem z cytryny.Przyprawiamy do smaku sola.Kasze gryczana gotujemy według przepisu z dodatkiem soli.Kasze odcedzamy z wody i układamy na talerzu obok sałatki. Steka kroimy i układamy na kaszy gryczanej. Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego zioła, sol i wyciśnięty przez praskę czosnek.Gotowym masełkiem polewamy mięso i kasze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 30.03.2017 14:18
pyszne danie
Ola1984 20.09.2016 09:19
Taki stopień wysmażenia najbardziej lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak