Stek wołowy z masłem czosnkowym podany na kaszy gryczanej z sałatką z rukoli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

stek

  • stek wołowy

    1 szt
  • sól

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • olej do smażenia

sos

  • masło

    25 g
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    szczypta
  • czosnek

    1 zabek
  • sól

    szczypta

salatka

  • rukola

    1 garsc
  • awokado

    pol szt
  • pomidorki koktajlowe

    1 garsc
  • oliwa

    1 lyzka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • sok z cytryny

    kilka kropel

dodatkowo

  • kasza gryczana

    pol torebki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Steka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy sola i pieprzem z obu stron.Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy steka. Ja smażyłam 3 min z każdej strony, przewracać mięso należy szczypcami lub drewniana packa, aby nie uszkodzić mięsa. Następnie mięso odkładamy na deskę, aby odpoczęło możemy przykryć folia aluminiowa.Warzywa układamy na talerzu, polewamy oliwa i sokiem z cytryny.Przyprawiamy do smaku sola.Kasze gryczana gotujemy według przepisu z dodatkiem soli.Kasze odcedzamy z wody i układamy na talerzu obok sałatki. Steka kroimy i układamy na kaszy gryczanej. Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego zioła, sol i wyciśnięty przez praskę czosnek.Gotowym masełkiem polewamy mięso i kasze.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 30.03.2017 14:18
pyszne danie
Ola1984 20.09.2016 09:19
Taki stopień wysmażenia najbardziej lubię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat