Przepis i sposób przygotowania na: Stek wołowy z masełkiem koperkowym
PRZYGOTOWANIE:
> Przed przygotowaniem należy wyjąć stek z lodówki i pozostawić go w temperaturze pokojowej na około 20 - 30 minut, aby mięso nie doznało szoku termicznego, a po smażeniu nie było twarde i nierówno wysmażone.
> Po czasie leżakowania w odpowiedniej temperaturze osuszamy stek ręcznikiem papierowym, a następnie smażymy na dużym ogniu na dobrze rozgrzanym oleju o wysokiej temperaturze palenia (rzepakowym lub słonecznikowym). Mięso smażymy w każdej strony przez:
- 2 do 3 minut - aby stek był krwisty
- 3 do 4 minut - aby stek był średnio wysmażony
- 4 do 5 minut - aby stek by dobrze wysmażony
> Na minutę przed końcem smażenia układamy na wierzch plaster masła wymieszanego ze świeżym koperkiem. Stek solimy po usmażeniu - w przeciwnym razie stanie się on twardy i mało soczysty. Do smaku doprawiamy go także świeżo mielonym pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy go dla rozluźnienia włókien, a następnie możemy przystąpić do krojenia.
Stek podajemy z gotowanymi lub świeżymi warzywami.
Życzę smacznego! :)