Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek wołowy z masełkiem koperkowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

stek wołowy
masło
koper świeży
sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Stek wołowy z masełkiem koperkowym

Jak przygotować idealny stek? Jak i ile smażyć, aby mięso było krwiste, średnio wysmażone lub wysmażone, ale zachowało swą soczystość i miękkość? Sposób na jego przygotowanie przedstawię na podstawie rozbefu. Dzisiejsza propozycja to pożywny, soczysty i smakowity stek wołowy, którego smak podkreśla masełko koperkowe.

PRZYGOTOWANIE:


> Przed przygotowaniem należy wyjąć stek z lodówki i pozostawić go w temperaturze pokojowej na około 20 - 30 minut, aby mięso nie doznało szoku termicznego, a po smażeniu nie było twarde i nierówno wysmażone.

> Po czasie leżakowania w odpowiedniej temperaturze osuszamy stek ręcznikiem papierowym, a następnie smażymy na dużym ogniu na dobrze rozgrzanym oleju o wysokiej temperaturze palenia (rzepakowym lub słonecznikowym). Mięso smażymy w każdej strony przez:

- 2 do 3 minut - aby stek był krwisty
- 3 do 4 minut - aby stek był średnio wysmażony
- 4 do 5 minut - aby stek by dobrze wysmażony

> Na minutę przed końcem smażenia układamy na wierzch plaster masła wymieszanego ze świeżym koperkiem. Stek solimy po usmażeniu - w przeciwnym razie stanie się on twardy i mało soczysty. Do smaku doprawiamy go także świeżo mielonym pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy go dla rozluźnienia włókien, a następnie możemy przystąpić do krojenia.

Stek podajemy z gotowanymi lub świeżymi warzywami.

Życzę smacznego! :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 14.04.2017 18:22
bardzo soczysty i złocisty stek
Beatris 06.11.2016 16:51
Apetyczny ten stek, dużo bym dała, żeby go teraz jeść, mniam :)
krystyna330 06.01.2016 14:30
jak pięknie, kolorowo, apetycznie!
berys18 04.01.2016 09:16
mięsko prezentuje się wspaniale
paulina2157 04.01.2016 07:23
wołowiny nie lubię ale ta wygląda wyjątkowo apetycznie
Barbara13 04.01.2016 00:27
szybko i smacznie
Ewa Wojtaszko 03.01.2016 23:41
smaczny obiad
Ania321 03.01.2016 22:17
zjadłabym z przyjemnością :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak