Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek wołowy sous vide z sosem limonkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

antrykot wołowy 200 g
sok z limetki 1/3 limonki
sól do smaku
masło 2 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Stek wołowy sous vide z sosem limonkowym

Kroki postępowania

1
Stek z antrykotu wołowego przyprawiam solą oraz mielonym pieprzem kolorowy. Wkładam do worka próżniowego.
Krok 1 - Stek wołowy sous vide z sosem limonkowym foto
2
Dodaję masło oraz rozmaryn. Wyciskam sok z limonki. Worek zamykam i odsysam powietrze (można również użyć worków do zamrażania żywności. W tym celu worek z mięsem wkładamy do wody, tak aby listwa zamykająca była tuż na granicy wody. Pod wypływem naporu wody powietrze się ulotni, a my w tym momencie zamkniemy worek).
Krok 2 - Stek wołowy sous vide z sosem limonkowym foto
3
Zamknięte worki wkładam do wody o temperaturze 60°C. Podgrzewałem przez 2,5 godziny w temperaturze 59-63 stopni – stek medium (szeroką, głęboką patelnię wypełniam wodą. Podgrzewam do 60 stopni. Zmniejszam ogień na najmniejszy, na słabszym palniku. Wkładam worki próżniowe. Po około 15 minutach temperatura wzrasta do 63°C. Wtedy ogień wyłączam, a patelnię przykrywam pokrywką. Po około 20 minutach temperatura spada do 59°C. Wtedy ponownie podgrzewam do 63°C i wyłączam gaz. Tak przez 2,5 godziny) .
Krok 3 - Stek wołowy sous vide z sosem limonkowym foto
4
Przygotowane steki wyciągam i podgrzewam na rozgrzanej patelni grillowej w celu przyrumienienia mięsa.
Krok 4 - Stek wołowy sous vide z sosem limonkowym foto
5
Sos z woreczka przelewamy do garnuszka. Dodaję masło i redukuję płyny w celu zagęszczenia.
Krok 5 - Stek wołowy sous vide z sosem limonkowym foto
6
Przyrumieniony antrykot podaję polany sosem. Smacznego.
Krok 6 - Stek wołowy sous vide z sosem limonkowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 20.08.2013 23:04
królewskie mięsa idą na stół:-)
Katarzyna/kate1980 19.08.2013 21:57
ciekawe z tym sosem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak