Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek wołowy sous vide w sosie z nalewki śliwkowej

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

antrykot wołowy 200 g
sól do smaku
tymianek do posypania
hyzop lekarski 1 szczypta
masło 1 łyżka
nalewka owocowa 50 śliwkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Stek wołowy sous vide w sosie z nalewki śliwkowej

Kroki postępowania

1
Antrykot posypujemy solą oraz pieprzem kolorowym świeżo zmielonym. Doprawiamy również tymiankiem oraz hyzopem.
Krok 1 - Stek wołowy sous vide w sosie z nalewki śliwkowej foto
2
Tak przygotowany stek wkładamy do worka próżniowego. Wlewam nalewkę śliwkową. Odsysam powietrze.
Krok 2 - Stek wołowy sous vide w sosie z nalewki śliwkowej foto
3
Worek wkładam do naczynia z wodą o temperaturze 70°C. Podgrzewam przez 2 godziny w zakresie temperatur 69°C-73°C – stek well done.
Krok 3 - Stek wołowy sous vide w sosie z nalewki śliwkowej foto
4
Tak przygotowane mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię grillową. Rumienię z dwóch stron na bardzo dużym ogniu.
Krok 4 - Stek wołowy sous vide w sosie z nalewki śliwkowej foto
5
Sos z woreczka przelewam do małego garnuszka. Dodaję masło i redukuję do uzyskania pożądanej gęstości.
Krok 5 - Stek wołowy sous vide w sosie z nalewki śliwkowej foto
6
Stek polewam przygotowanym sosem. Smacznego.
Krok 6 - Stek wołowy sous vide w sosie z nalewki śliwkowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 06.12.2013 11:48
To musiało być pyszne!
Róża1 20.08.2013 23:05
nie pomyliłam się :-) , czuję się jak na królewskiej uczcie:-)
treonina 19.08.2013 21:53
wygląda smakowicie!
Renata9 19.08.2013 21:06
pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak