Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek wołowy po Toskańsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

wołowina z kością 2 steki
oliwa 2 łyżki
tymianek
Rozmaryn suszony Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

sos

prawdziwki 50 dag
czosnek 2 ząbki
oliwa 3 łyżki

Porada

Polecam do takich steków pieczywo czosnkowe grillowane.

Przepis i sposób przygotowania na: Stek wołowy po Toskańsku

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć ziołami, a na końcu oliwą. Stek pozostawić na 3 godz. w temp. pokojowej. Następnie ułożyć na dobrze rozgrzanym ruszcie ( najlepiej na węglu drzewnym) i piec po 7-8 min, aż utworzy się rumiana skorupka. Mięso odwrócić, posolić i popieprzyć po upieczonej stronie, grillować dalej, aż po drugiej stronie zarumieni się. Zdjąć z rusztu, posolić i popieprzyć.
Przygotować sos: grzyby pokroić w paski, rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek i grzyby.
Mięso obłożyć grzybami z dodatkiem masła smakowego np. musztardowego lub pietruszkowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak