Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek wołowy New York z rozmarynem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

stek wołowy 250 - 300 g (rostbef)
sól i pieprz
oliwa 1 łyżeczka

Do polania

masło 3 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka (opcjonalnie)
sól i pieprz
rozmaryn świeży 2 łyżeczki (może być suszony)
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Stek wołowy New York z rozmarynem

1. Stek wyjąć z lodówki na co najmniej godzinę przed smażeniem, inaczej mięso podczas smażenia dozna szoku termicznego i będzie twarde. Umyć i dokładnie osuszyć.

2. Patelnię najlepiej o grubym dnie bardzo mocno rozgrzać z odrobiną oliwy. Oliwy dużo nie dawać, gdyż ze steku będzie wytapiać się tłuszczyk. Stek położyć na rozgrzaną patelnię i od tej chwili nie można go ani przesuwać, ani nakłuwać. Smażyć 3 minuty, następnie za pomocą szczypiec lub łopatki (nie nakłuwać widelcem, gdyż wypłynie sok i będzie suchy) obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty.

3. Stek zdjąć najlepiej na drewnianą deskę, oprószyć z obu stron solą i pieprzem i dać mu odpocząć tyle samo czasu ile się smażył.

4. W międzyczasie przygotować masełko rozmarynowe do polania. Na patelnię położyć obrane i pokrojone na plastry ząbki czosnku, dodać masło, smażyć na niezbyt dużym ogniu do czasu zrumienienia czosnku. Czosnek zdjąć z patelni, dodać rozmaryn, odrobinę soli i pieprzu i ewentualnie ocet balsamiczny. Jeśli dodamy octu balsamicznego, to na wolnym ogniu redukować płyn, aż sos będzie miał lekko lepką konsystencję (około 2 minuty), samo masełko tylko delikatnie podgrzewać, aby rozmaryn uwolnił swój smak. Jeśli używam suszonego rozmarynu, to rozcieram go w moździerzu i zalewam go gorącym masłem, na którym był podsmażany czosnek i polewam nim steki po wyłożeniu ich na talerz.

5. Odpoczywający stek położyć na talerz i polać ciepłym masłem rozmarynowym.

6. Tak przygotowany stek jest średnio wysmażony, z zewnątrz jest przypieczony, w środku ma delikatną, różową i soczystą strukturę.
Stopień wysmażenia można sprawdzić, naciskając go lekko palcem, im bardziej wysmażony, tym twardszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 15.05.2017 12:04
apetyczne mięsko
Bernadeta1 13.03.2017 15:30
smaczne mięsko
Motorek 11.03.2017 08:12
wygląda pysznie
wyattearp 07.03.2017 12:16
chętnie skosztuję :)
Wafelek2601 07.03.2017 11:52
Bardzo apetyczny
Justi2401 07.03.2017 10:06
Taki konkretny kawał mięska to coś dla mnie :)
Mati13 07.03.2017 09:50
taki stek to jest coś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak