Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek wołowy

5.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Steki wołowe z grilla to jedno z moich ulubionych dań nie tylko podczas majówki. Tym razem przygotowane w domu na patelni grillowej. Wyszło pysznie a podane w towarzystwie masła ziołowego bajka.

Składniki:

Stek

stek wołowy 2 sztuki
oliwa 2 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Stek wołowy

Godzinę lub najmniej 30 minut przed smażeniem mięso należy wyjąć z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej.
Wybrany kawałek mięsa kroimy na steki o grubości 3-4 cm. Wołowinę nacieramy oliwą czarnym świeżo mielonym pieprzem i solą.
Steki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej 2-4 minuty w zależności od tego jaki stopień wysmażenia chcemy osiągnąć.
Do obracania mięsa używamy łopatki lub szczypców a nie widelca. Mięsa nie można nakłuwamy.
Po usmażeniu mięso odkładamy na bok aby odpoczęło (ok. 3-5 min). W tym czasie soki rozłożą się równomiernie w steku.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.


SMACZNEGO

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak