Stek wołowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Steki wołowe z grilla to jedno z moich ulubionych dań nie tylko podczas majówki. Tym razem przygotowane w domu na patelni grillowej. Wyszło pysznie a podane w towarzystwie masła ziołowego bajka.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Stek

  • stek wołowy

    2 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Godzinę lub najmniej 30 minut przed smażeniem mięso należy wyjąć z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej.
Wybrany kawałek mięsa kroimy na steki o grubości 3-4 cm. Wołowinę nacieramy oliwą czarnym świeżo mielonym pieprzem i solą.
Steki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej 2-4 minuty w zależności od tego jaki stopień wysmażenia chcemy osiągnąć.
Do obracania mięsa używamy łopatki lub szczypców a nie widelca. Mięsa nie można nakłuwamy.
Po usmażeniu mięso odkładamy na bok aby odpoczęło (ok. 3-5 min). W tym czasie soki rozłożą się równomiernie w steku.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.


SMACZNEGO

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat