Stek w pieprzu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    800 g
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    3 łyżki
  • oliwa

  • wódka

    30 ml
  • wino czerwone

    50 ml
  • śmietana gęsta

    100 g
  • cebula

    1
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Stek w pieprzu foto
Zaczynamy od pokruszenia ziarenek kolorowego pieprzu. Można to zrobić w moździerzu. Nie kruszymy go jednak zbyt drobno. Karkówkę płuczemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na cztery plastry. Każdy z plastrów lekko rozbijamy i obtaczamy w pieprzu.
Krok 2 - Stek w pieprzu foto
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, układamy plastry karkówki i smażymy na rumiano na dużym ogniu, następnie zmniejszamy ogień, karkówkę podlewamy wrzątkiem i dusimy do miękkości. W razie potrzeby można podlewać jeszcze wrzątkiem.
Krok 3 - Stek w pieprzu foto
Gdy mięso zmięknie przekładamy je na talerz. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni pozostawiamy kilka łyżek tłuszczu, dodajemy pozostały z panierowania pieprz oraz cebulkę.
Krok 4 - Stek w pieprzu foto
Wszystko podsmażamy chwilkę na dużym ogniu, wlewamy wódkę i wino. Całość mieszamy, zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Gotujemy jeszcze chwilkę ewentualnie doprawiając do smaku solą i pieprzem. Do zawartości patelni wkładamy karkówkę i ją podgrzewamy. Przed podaniem kotlety polewamy sosem.
Krok 5 - Stek w pieprzu foto
Pomysł na obiad dla wielbicieli ostrych smaków.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 07.01.2013 20:55
pycha
emeslive 23.10.2012 19:29
Bardzo smakowite danie, podoba mi się!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat