Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Stek bavette, DS XXIII, odc. 19

4.5
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Stek bavette - co to jest? To to stek „dla koneserów” – nie tak delikatny jak polędwica, ale znacznie bardziej aromatyczny. Mięso ma długie włókna i jest bardzo smaczne. Zobacz, jak przyrządzić stek bavette/łatę wołową.

Składniki:

łata wołowa
450 gramów
ocet balsamiczny
2 łyżki
Musztarda czeska Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
sos worcestershire
1 łyżka
Estragon suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
1 łyżeczka
olej rzepakowy
2 łyżki
Sól w młynku Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
ziemniaki
2 sztuki
papryka
1 sztuka
brokuły
3-4 gałązki

Porada

Ważne: zawsze kroi się w poprzek włókien, inaczej będzie twardy.

Przepis i sposób przygotowania na: Stek bavette, DS XXIII, odc. 19

Stek bavette to cięcie wołowe pochodzące z dolnej części brzucha krowy (rejonu tzw. flank albo plate).

Mięso łaty wołowej ma długie włókna. Stek kroimy dość cienko, a mięso jest bardzo soczyste i intensywnie wołowe w smaku. Wymaga krótkiej, intensywnej obróbki cieplnej – najlepiej grillowania albo smażenia na mocnym ogniu do stopnia medium rare / medium.

 

Jak przyrządzić stek bavette?

1

Ziemniaki kroimy na frytki, delikatnie skrapiamy olejem i układamy na blasze. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut.

2

W miseczce łączymy ocet balsamiczny, musztardę czeską Prymat, sos worcestershire oraz olej. Dodajemy estragon Prymat oraz rozmaryn Prymat. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na chwilę. 

3

Szalotkę kroimy w piórka i smażymy na patelni. Dodajemy świeży tymianek oraz cukier i wlewamy wino czerwone. Szalotki karmelizujemy. Do skarmelizowanej szalotki dodajemy na patelnię pokrojoną w duże kawałki paprykę oraz gałązki brokuła.

4

Stek smażymy po ok. 4 min z każdej strony.  Mięso podajemy z karmelizowanymi warzywami oraz frytkami. 

Więcej przepisów z mięsem wołowym znajdziesz w kategorii WOŁOWINA

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak