Przepis i sposób przygotowania na: Stefanka z migdałami i orzechami
Na dnie kładziemy warstwę herbatników.
Orzechy niezbyt drobno siekamy.
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier i kakao, dokładnie mieszamy.
Wlewamy litr mleka, zagotowujemy.
Ciągle mieszając wsypujemy powoli kaszę mannę.
Gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż masa zgęstnieje Wsypujemy orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.
1/3 gorącej masy wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wlewamy połowę pozostałej masy. Kładziemy kolejną warstwę herbatników i resztę masy. Przykrywamy herbatnikami.
Zagotowujemy pozostałe 100 ml mleka. Gdy zacznie się gotować, dodajemy połamaną czekoladę i ciągle mieszając, podgrzewamy na wolnym ogniu do chwili aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Polewą smarujemy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.