Przepis i sposób przygotowania na: Stefanka miodowa z dżemem jagodowym i grysikiem
Mąkę wymieszać z cukrem, solą oraz sodą. Dodać posiekane na kawałki zimne masło i razem posiekać na kruszonkę. Dodać całe jajka i miód - szybko zagnieść, aż powstanie gładkie, jednolite, elastyczne ciasto - jeśli ciasto się bardzo lepi dodać niewielką ilość mąki.
Ciasto podzielić na 3 równe porcje, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 45 minut.
Średnią blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić rozwałkowaną porcją schłodzonego ciasta.
Upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15-18 minut (ciasto powinno być złote). Wyjąć ostrożnie na kratkę.
Podobnie postąpić w pozostałymi porcjami ciasta.
~ GRYSIK:
W mleku posłodzonym cukrem kryształem i cukrem waniliowym ugotować gęsty grysik. Ostudzić i schłodzić w lodówce.
Miękkie masło utrzeć na jasny puszysty krem z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać grysik po łyżce stale miksując, aż masa będzie jednolita.
~ WARSTWY:
W blaszce ułożyć spodnią warstwę ciasta, posmarować lekko ogrzanym miękkim dżemem jagodowym, na wierzch wyłożyć cienką warstwę kremu grysikowego i nakryć drugim plackiem - powtarzać kolejne czynności aż do ostatniego placka. Wierzchnią warstwę powinien stanowić krem grysikowy.
Gotowe ciasto owinąć w papier do pieczenia, włożyć do lodówki i pozostawić na 1-2 dni, aby dobrze zmiękło.