Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stefanka miodowa z dżemem jagodowym i grysikiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

mąka pszenna 500 g
cukier puder 120 g
miód płynny 3-4 łyżki
masło 200 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 2 duże
sól duża szczypta

~ KREM

grysik 7-8 łyżek
mleko 600 ml
cukier kryształ 90-100 g
masło 130 g
cukier waniliowy 1 op.
cukier puder 70 g
dżem jeżynowy lub jagodowy

Porada

Przed podaniem można wierzch ciasta polać stopioną czekoladą.

Przepis i sposób przygotowania na: Stefanka miodowa z dżemem jagodowym i grysikiem

~ CIASTO:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą oraz sodą. Dodać posiekane na kawałki zimne masło i razem posiekać na kruszonkę. Dodać całe jajka i miód - szybko zagnieść, aż powstanie gładkie, jednolite, elastyczne ciasto - jeśli ciasto się bardzo lepi dodać niewielką ilość mąki.
Ciasto podzielić na 3 równe porcje, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 45 minut.
Średnią blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić rozwałkowaną porcją schłodzonego ciasta.
Upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15-18 minut (ciasto powinno być złote). Wyjąć ostrożnie na kratkę.
Podobnie postąpić w pozostałymi porcjami ciasta.

~ GRYSIK:
W mleku posłodzonym cukrem kryształem i cukrem waniliowym ugotować gęsty grysik. Ostudzić i schłodzić w lodówce.

Miękkie masło utrzeć na jasny puszysty krem z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać grysik po łyżce stale miksując, aż masa będzie jednolita.

~ WARSTWY:
W blaszce ułożyć spodnią warstwę ciasta, posmarować lekko ogrzanym miękkim dżemem jagodowym, na wierzch wyłożyć cienką warstwę kremu grysikowego i nakryć drugim plackiem - powtarzać kolejne czynności aż do ostatniego placka. Wierzchnią warstwę powinien stanowić krem grysikowy.

Gotowe ciasto owinąć w papier do pieczenia, włożyć do lodówki i pozostawić na 1-2 dni, aby dobrze zmiękło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 04.10.2016 08:31
ale pysznosci
komentator 25.09.2016 10:11
ja też takie lubie:-)
ania2610 23.09.2016 14:00
bardzo pyszne, pięknie wyszło :)
Habibi 23.09.2016 13:03
Ciacho zniknęło dużo szybciej, niż było robione ;) Chyba powinnam robić z podwójnej porcji i mrozić w porcyjkach ;)
Joanna Kryla 23.09.2016 11:57
Rewelacyjne pyszne ciacho, chętnie bym spróbowała:)
Krystyna32 23.09.2016 09:43
pyszne ciasto
JellyFruits 23.09.2016 08:32
Praco chłonne ale wygląda na pyszne.
gusia1000 23.09.2016 00:38
Dobre ciasto.
Iwusia 22.09.2016 23:18
ciasto bardzo smaczne
Janina 22.09.2016 20:51
Moje ulubione smaki;))
Renata9 22.09.2016 20:24
Smaczne ciacho
IKrakowianka 22.09.2016 20:13
lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak