Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stefanka irish cream

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 400 gram
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki
margaryna 120 gram
mleko 2 łyżki
Syrop: 2 łyżki-irish cream

Masa

mleko 500 ml
żółtko jajek 1 sztuka
mąka 1 łyżka
cukier 1 szklanka
kasza manna 3 łyżki
margaryna 170 gram
Syrop: 3 łyżki-irish cream

Dodatkowo

dżem śliwkowy 1/2 słoika
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Stefanka irish cream

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mleko podgrzać z syropem, aż płyny się połączą. Ostudzić.Do miski przesiać mąkę z sodą. Do suchych składników dodać margarynę pokrojona na kawałki oraz pierwsze jajko, wstępnie zagnieść ciasto. Następnie dodać drugie jajko i ostudzone mleko z syropem i dokończyć zagniatanie ciasta. Powinno być gładkie i elastyczne
Krok 1 - Stefanka irish cream foto
2
Podzielić je na 3 części. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą i wylepić dno pierwszą częścią ciasta. Piec w 180 st około 15 minut, wyjąć z piekarnika i ostudzić. Z pozostawionymi dwoma kawałkami ciasta postąpić tak samo.
Krok 2 - Stefanka irish cream foto
3
Masa: Mleko i cukier podzielić na pół. Z jednej połowy odlać ½ szklanki mleka i wymieszać z żółtkiem, mąką oraz połową cukru. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać mieszaninę i cały czas mieszając gotować aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 3 - Stefanka irish cream foto
4
Do drugiej połowy mleka dodać resztę cukru, wymieszać i zagotować. Dodać kaszę mannę i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 4 - Stefanka irish cream foto
5
Margaryna musi być absolutnie miękka aby dobrze się ją ucierało. Do miski przełożyć margarynę i utrzeć ją na puch. Następnie dodać syrop barmański i razem utrzeć.
Krok 5 - Stefanka irish cream foto
6
W kolejnym kroku na przemian dodawać po łyżce kaszy manny oraz budyń, cały czas mieszając, aż uzyskamy gładki krem.
Krok 6 - Stefanka irish cream foto
7
Do formy przełożyć pierwszy blat ciasta i posmarować połową przewidzianego dżemu.
Krok 7 - Stefanka irish cream foto
8
Na dżem nałożyć połowę kremu i rozsmarować. Nałożyć drugi blat i lekko docisnąć. Nałożyć resztę dżemu i kremu i położyć ostatni blat ciasta. Odłożyć do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Krok 8 - Stefanka irish cream foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 15.04.2015 21:13
świetne ciacho
Motorek 25.03.2015 09:05
pyszne ciasto
VioletoweKucharzenie 25.03.2015 08:24
Właśnie piję kawkę, poproszę kawałek!
Malinka 25.03.2015 07:37
Ciacho prezentuje się tak wspaniale, że aż ślinka leci ... :)
norweska20 25.03.2015 00:06
smakowite ciacho
2milutka 24.03.2015 22:10
Pyszne ciacho!
Mniam 24.03.2015 21:47
Fajny i smaczny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak