Stefanka a\'la miodownik

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    4 szkl
  • margaryna

    250 g
  • cukier puder

    1 szkl
  • jajko

    2 szt
  • cukier waniliowy

    do smaku
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • miód prawdziwy

    8 łyżek
  • Krem:

  • mleko

    3 szkl
  • cukier waniliowy

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • margaryna

    225 g
  • miód

    3 łyżki
  • polewa czekoladowa

    do dekoracji
  • kaszka

    12 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Rozwałkować i pojedyńczo umieszczać w formie do pieczenia(użyłam formy o wymiarach 20x40 cm). Każdy płat ciasta piekę około 20 minut w 180 C. Odstawiam,aby ostygły. W międzyczasie przyrządzam krem: mleko zagotować wraz z cukrem i kaszką manną. Gdy masa będzie gęsta dodać margarynę, miód i wszystko ze sobą jeszcze przez chwilkę gotować. Każdy płat ciasta namoczyć w naparze z gorzkiej herbaty. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić płat ciasta, 1/2 kremu z kaszki mannej, kolejny płat ciasta, resztę kremu i ostatni płat ciasta. Na sam koniec udekorować polewą czekoladową. Stefanka najlepiej smakuje na 2-3 dzień.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat