Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stefanka a\'la miodownik

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 4 szkl
margaryna 250 g
cukier puder 1 szkl
jajko 2 szt
cukier waniliowy do smaku
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
miód prawdziwy 8 łyżek
Krem:
mleko 3 szkl
cukier waniliowy do smaku
cukier do smaku
margaryna 225 g
miód 3 łyżki
polewa czekoladowa do dekoracji
kaszka 12 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Stefanka a\'la miodownik

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Rozwałkować i pojedyńczo umieszczać w formie do pieczenia(użyłam formy o wymiarach 20x40 cm). Każdy płat ciasta piekę około 20 minut w 180 C. Odstawiam,aby ostygły. W międzyczasie przyrządzam krem: mleko zagotować wraz z cukrem i kaszką manną. Gdy masa będzie gęsta dodać margarynę, miód i wszystko ze sobą jeszcze przez chwilkę gotować. Każdy płat ciasta namoczyć w naparze z gorzkiej herbaty. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić płat ciasta, 1/2 kremu z kaszki mannej, kolejny płat ciasta, resztę kremu i ostatni płat ciasta. Na sam koniec udekorować polewą czekoladową. Stefanka najlepiej smakuje na 2-3 dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak