Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stefanka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 60 dkg
cukier 3/4 szklanki
jajko 3 sztuki
miód 3 łyżki
śmietana 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
margaryna 5 dkg

krem

mleko 1 l
kasza manna 6 łyżek
cukier 1/2 szklanki
margaryna 25 dkg

polewa czekoladowa

margaryna 125 g
cukier 1/2 szklanki
mleko 2% 3 łyżki
kakao 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Stefanka

Kroki postępowania

1
Wsypujemy mąkę do miski a do niej dodajemy margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka, śmietanę, sodę, cukier i miód. Zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Stefanka foto
2
Ciasto dzielimy na 4 części. Następnie rozwałkujemy je na 4 placki. Pieczemy przez 18 minut w 185 st.
Krok 2 - Stefanka foto
3
Krem:
Mleko zagotować z cukrem. Dodać 6 łyżek kaszy mannej.
Margarynę rozmiksować i dodawać po 1 łyżce kaszy mannej ( ostudzonej ).
Krem podzielić na 4 części. Przełożyć kremem placki.
Krok 3 - Stefanka foto
4
Polewa czekoladowa:
W rondelku roztopić margarynę i dodać mleko, cukier. Gdy wszystko się roztopi dodajemy kakao i energicznie mieszamy.
Gorąca czekoladą polewamy ciasto.

Smacznego :)
Krok 4 - Stefanka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 18.01.2015 13:16
bardzo lubię to ciasto
Seba 02.01.2015 08:13
bardzo smaczne
halina17 29.12.2014 18:58
Dobre ciasto.
Michał2 29.12.2014 17:32
wyśmienite ciacho;)
engie23 29.12.2014 17:13
apetycznie wygląda
jola91 29.12.2014 17:08
Robię bardzo podobną, tylko bez śmietany, jest pyszna :)
Zdzisław 29.12.2014 16:08
takie ciasta lubię bardzo zjeść
marenka 29.12.2014 16:08
Mmm chętnie bym spróbowała...:)
Wiktoria29 29.12.2014 14:54
pyszności , zjadłabym z chęcia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak