Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stefanka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0.5 kg
cukier 1 szklanka
margaryna 7 dag
jajko 4 sztuka
miód sztuczny 7 dag
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczka
mleko 2.5 szklanka
kasza manna 8 łyżka
olejek arakowy 1 sztuka
Kwas cytrynowy Prymat 1 szczypta
margaryna 1 sztuka
cukier 3/4 szklanka
powidła śliwkowe 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Stefanka

Składniki na ciasto zagnieść:mąkę, jajka, sodę, cukier, margarynę i miód.Podzielić na cztery części.Każdą część rozwałkować i upiec w 180 st.-ok. 10 min. każdy.Ostudzić. Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i mieszać by się nie przypaliła.Ostudzić. Margarynę ubić na puch z cukrem.Następnie dodawać po łyżce kaszy manny.Utrzeć na puszek. Po ubiciu, dodać kwasek i olejek.Wymieszać. Przełożyć:ciasto, krem, ciasto, powidła, ciasto, krem, ciasto.Dowolnie udekorować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 08.04.2013 16:00
widzę ,że stefanka też ma wiele różnych wersji , warto spróbować
malaczarna23 08.04.2013 08:05
pyszniutkie ciasto
monisia1977 08.04.2013 07:51
super ciacho
Renataj 08.04.2013 00:52
Warto wypróbować.Ja zazwyczaj robiłam stefankę bez pieczenia - na herbatnikach.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak