Stefanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0.5 kg
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    7 dag
  • jajko

    4 sztuka
  • miód sztuczny

    7 dag
  • Soda oczyszczona Prymat

    0.5 łyżeczka
  • mleko

    2.5 szklanka
  • kasza manna

    8 łyżka
  • olejek arakowy

    1 sztuka
  • Kwas cytrynowy Prymat

    1 szczypta
  • margaryna

    1 sztuka
  • cukier

    3/4 szklanka
  • powidła śliwkowe

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto zagnieść:mąkę, jajka, sodę, cukier, margarynę i miód.Podzielić na cztery części.Każdą część rozwałkować i upiec w 180 st.-ok. 10 min. każdy.Ostudzić. Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i mieszać by się nie przypaliła.Ostudzić. Margarynę ubić na puch z cukrem.Następnie dodawać po łyżce kaszy manny.Utrzeć na puszek. Po ubiciu, dodać kwasek i olejek.Wymieszać. Przełożyć:ciasto, krem, ciasto, powidła, ciasto, krem, ciasto.Dowolnie udekorować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 08.04.2013 16:00
widzę ,że stefanka też ma wiele różnych wersji , warto spróbować
malaczarna23 08.04.2013 08:05
pyszniutkie ciasto
monisia1977 08.04.2013 07:51
super ciacho
Renataj 08.04.2013 00:52
Warto wypróbować.Ja zazwyczaj robiłam stefankę bez pieczenia - na herbatnikach.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat