Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Staropolski tort z marchewką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
margaryna 25 dag
marchewka 1/2 kg
rodzynki 10 dag
migdały 10 dag
orzechy 10 dag
cynamon Prymat 1 łyżeczka
imbir 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 1 łyżeczka
kardamon 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 i 1/2 łyżeczki
masło do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Staropolski tort z marchewką

Migdały oraz orzechy zalać wrzątkiem, a po 3 minutach wyjąć i obrać ze skóry. Posiekać je niezbyt drobno. Rodzynki przełożyć na sitko i także przelać bardzo gorąco wodą, pozostawić je w całości. Margarynę utrzeć z cukrem tak, by powstała jasnożółta, puszysta masa. Nie przerywając ucierania, dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem, imbirem, goździkami kardamonem. Tę mieszankę dodać do ciasta i wszystkie składniki połączyć ze sobą. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach, a następnie dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Do masy wrzucić bakalie, i równomiernie rozprowadzić je w cieście. Formę do pieczenia wysmarować masłem, przelać do niej masę i piec około godziny w temperaturze 200 stopni. podawać z herbatą z dzikiej wiśni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak