Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Staropolski sos z maślaków

5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1
śmietana 30% 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
koperek 2 łyzki
masło roślinne 2 łyzki
przyprawy
maślaki 350 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Staropolski sos z maślaków

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle z dodatkiem soli. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy rozmrożone i pozbawione nadmiaru wody grzyby - razem przesmażamy i doprawiamy do smaku.
Krok 1 - Staropolski sos z maślaków foto
2
Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, po czym wlewamy śmietankę i całość przesmażamy na wolnym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje.
Krok 2 - Staropolski sos z maślaków foto
3
Kiedy sos ma odpowiednią konsystencję to dodajemy koperek oraz doprawiamy całość do smaku.
Krok 3 - Staropolski sos z maślaków foto
4
Sosem polewamy ziemniaki lub pieczeń do obiadu.
Krok 4 - Staropolski sos z maślaków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 05.02.2013 21:42
uwielbiam maślaki
paulina2157 05.02.2013 12:58
pyszniutki
Anitapaj 05.02.2013 12:42
Fajny przepis
Poison1988 05.02.2013 12:12
moja babcia zawsze taki robiła :) sosik przepyszny na prawdę warto zrobić! :)
pajbek 05.02.2013 11:55
Super :-)
halina17 05.02.2013 11:45
Smaczny sos.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak