Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Staropolski piernik świąteczny

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

miód prawdziwy 1/2 kg
cukier 2 szklanki
smalec 250 g
mąka pszenna 1 kg
jajko 3 szt
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki
mleko 1/2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2/3 torebki
orzechy włoskie 1 garść
skórka pomarańczowa
powidła śliwkowe 2 słoiki

Na polewę

masło 250 g
cukier 16 łyżek
kakao 8 łyżek
mleko 6 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Porada

Tradycyjny piernik , który co roku piekę na święta Bożego Narodzenia. Piernik można również przełożyć masą kajmakową, marcepanową lub budyniową.

Przepis i sposób przygotowania na: Staropolski piernik świąteczny

Miód, cukier, tłuszcz podgrzać stopniowo niemal do zawrzenia. Masę studzimy i stopniowo dodajemy mąkę jaja, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól, przyprawy korzenne oraz bakalie. Bardzo starannie wyrobić ciasto, a następnie włożyć je do glinianego garnka, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 6 tygodni.
Po tym czasie podzielić ciasto na 3 części , rozwałkować i piec na blasze wyłożonej papierem w 170 st przez 15 minut każdy placek. Placki przełożyć lnianymi ściereczkami, obciążyć je i odstawić na tydzień znów chłodne miejsce. Po tym czasie przekładamy placki lekko rozgrzanym powidłem, dociskamy aby się skleiły.
Polewa.Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak