Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Staropolski kapuśniak myśliwski

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar mięsno-warzywny 2 litry
ziemniaki 4 szt
marchewka 1 szt
kiełbasa myśliwska 20 dag
cebula 1 duża
masło klarowane 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
kminek Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
grzyby suszone 2 szt
boczek wędzony 20 dag
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
kapusta kiszona 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Staropolski kapuśniak myśliwski

Zagotuj bulion z liściem laurowym, zielem angielskim, jałowcem i grzybkami. Obierz ziemniaki i marchewkę. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę (jak do zupy), marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do wywaru.

Kapustę odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj. Wrzuć razem z kminkiem do garnka, kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie. Zagotuj i zmniejsz płomień.

Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle. W trakcie podsmażania cebuli, pokrój boczek w kostkę i kiełbasę na plasterki. Do zeszklonej cebuli dodaj boczek, podsmażaj, aż stanie się chrupki. Dodaj do zupy, wsyp też do niej mieloną paprykę i od razu podsmaż plasterki kiełbasy. Część przełóż do garnka, kilka zostaw do dekoracji.

Gotuj razem przez 10 minut. Pod koniec dopraw do smaku pieprzem i solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Trolka 07.01.2013 08:31
Wygląda apetycznie, ale czasu brak.
aisoglam 06.01.2013 20:39
Pysznie wygląda :)
dwa pokoje z kuchnią 06.01.2013 20:04
wygląda bardzo konkretnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak