Staropolski bigos na winie

Staropolski bigos na winie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1,5 kg
  • kapusta biała

    1 mała szt.
  • cebule

    3 duże
  • kiełbasa jałowcowa podsuszana

    1 pęto
  • boczek wędzony

    15 dag
  • pierś kurczaka z rożna

  • dwa skrzydełka z rosołu

  • udko z rosołu

  • suszone śliwki

    5 szt
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • czosnek

    3 ząbki
  • miód

    2 łyżki
  • garśc suszonych jabłek

  • majeranek

  • kminek

  • rosół drobiowo-wołowy

    2 szkl
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • grzyby suszone

    2 szklanki
  • wino czerwone wytrawne

    2 szklanki
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • karkówka

    2 grillowana
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

grzyby zalewamy na noc wodą i odstawiamy do czasu gotowania bigosu. odcedzone zalewamy rosołem w garnku i gotujemy na małym ogniu do czasu przygotowania kapusty. kapustę białą należy poszatkować i dodać do podgotowanych grzybów, podlać wodą tak, by wystawała ona na ponad centymetr nad kapustę, założyć pokrywkę, gotować razem. Kiedy biała kapusta zmięknie, dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną. Boczek w kostkę przesmażamy z cebulą i czosnkiem oraz kiełbasą jałowcową dodaną na patelnię gdy boczek się wytopi, dodajemy do garnka. Resztę mięsa z przepisu rozdrabniamy i dokładamy do potrawy razem z jabłkami, śliwkami, majerankiem, kminkiem, zielem angielskim, jałowcem i liśćmi laurowymi, dodajemy także 2 łyzki miodu. Podlewamy winem, dodajemy pieprz, tym razem bez przykrycia gotujemy na małym ogniu 3 godziny. Niedobór płynu uzupełniamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz ziołowy i gotujemy pod przykryciem jeszcze godzinę. Zdejmujemy garnek z ognia, zakładamy pokrywkę, odstawiamy w zimne miejsce. Bigos zagotowujemy następnego dnia i znów wynosimy w zimne miejsce. czynność powtarzamy przez 3 dni. Taki bigos jest najlepszy, ale mało kto wytrzymuje do dnia ostatniego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
arbuzowo 08.12.2013 12:55
wygląda rewelacyjnie - cudowne połączenia smaków
gosia56 06.12.2013 09:56
na pewno pyszny
Babciagramolka 05.12.2013 08:38
Widać że zbliżają się Święta - smakowicie wygląda
brioszka 04.12.2013 12:05
pięknie się prezentuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat