Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Staropolski bigos na winie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kg
kapusta biała 1 mała szt.
cebule 3 duże
kiełbasa jałowcowa podsuszana 1 pęto
boczek wędzony 15 dag
pierś kurczaka z rożna
dwa skrzydełka z rosołu
udko z rosołu
suszone śliwki 5 szt
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
czosnek 3 ząbki
miód 2 łyżki
garśc suszonych jabłek
majeranek
kminek
rosół drobiowo-wołowy 2 szkl
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
grzyby suszone 2 szklanki
wino czerwone wytrawne 2 szklanki
przecier pomidorowy 2 łyżki
karkówka 2 grillowana
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Staropolski bigos na winie

grzyby zalewamy na noc wodą i odstawiamy do czasu gotowania bigosu. odcedzone zalewamy rosołem w garnku i gotujemy na małym ogniu do czasu przygotowania kapusty. kapustę białą należy poszatkować i dodać do podgotowanych grzybów, podlać wodą tak, by wystawała ona na ponad centymetr nad kapustę, założyć pokrywkę, gotować razem. Kiedy biała kapusta zmięknie, dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną. Boczek w kostkę przesmażamy z cebulą i czosnkiem oraz kiełbasą jałowcową dodaną na patelnię gdy boczek się wytopi, dodajemy do garnka. Resztę mięsa z przepisu rozdrabniamy i dokładamy do potrawy razem z jabłkami, śliwkami, majerankiem, kminkiem, zielem angielskim, jałowcem i liśćmi laurowymi, dodajemy także 2 łyzki miodu. Podlewamy winem, dodajemy pieprz, tym razem bez przykrycia gotujemy na małym ogniu 3 godziny. Niedobór płynu uzupełniamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz ziołowy i gotujemy pod przykryciem jeszcze godzinę. Zdejmujemy garnek z ognia, zakładamy pokrywkę, odstawiamy w zimne miejsce. Bigos zagotowujemy następnego dnia i znów wynosimy w zimne miejsce. czynność powtarzamy przez 3 dni. Taki bigos jest najlepszy, ale mało kto wytrzymuje do dnia ostatniego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

arbuzowo 08.12.2013 12:55
wygląda rewelacyjnie - cudowne połączenia smaków
gosia56 06.12.2013 09:56
na pewno pyszny
Babciagramolka 05.12.2013 08:38
Widać że zbliżają się Święta - smakowicie wygląda
brioszka 04.12.2013 12:05
pięknie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak